Egyik legnagyobb színészünk kislányával – bár rég meghalt, mindenki ismeri…

 

Munkácson született 1883. március 8-án, és Budapesten hunyt el 1945. augusztus 1-én – még megérte a háború végét a magyar színész.
Édesapját is Csortos Gyulának hívták, őrmester volt, majd honvédelmi minisztériumi segédhivatalnok. Édesanyját Misitz Etelkának hívták.
Nehéz élete volt gyermekkorában, a középiskola időszaka sem volt könnyebb, és bár a szülők egyáltalán nem örültek neki,határozottan ellenezték, hogy színész legyen fiúkból, ő akkor is jelentkezett a Színiakadémiára, amit aztán el is végzett.

Először Debrecenben, majd Szegeden színészkedett, majd 1907-ben már a pesti Népszínházban dolgozott. Utána a híres Beöthy-féle Magyar Színházhoz szerződött, de innen kénytelen volt távozni idő előtt a Vígszínházhoz, egy kisebb botrány miatt.
Ezután jött a Vígszínház. Molnár Ferencnek köszönhetően itt vált igazán nagy színésszé. Ekkor jövedelme már huszonnégyezer korona volt. Ez akkor egyenlő volt a miniszterelnök fizetésével.

Magánéletben nem volt sikeres.  házasságai viszonylag rövid idő alatt felbomlottak. Első házasságából született lánya pedig 1943-ban elhunyt tüdőgyulladásban.
Ő maga cukorbeteg volt már a harmincas évek elejétől, ráadásul szívritmus zavara is volt.
A színészek akkori szokásos életmódját élte. Utolsó színházi főszerepét már súlyos betegen játszotta. 45 nyarán kórházba került, cukorbetegségéből adódóan lábsebe nem gyógyult be. Bár Ráday Imre hozatott neki külföldről Penicillin-injekciót, de mire megérkezett, addigra Csortos Gyula meghalt.
Drámai szerepekben, és humoros darabokban egyformán megállta a helyét.
Komikus szerepkör állt hozzá a legközelebb, de itt is fűszerezte alakítását egy kis tragikomikummal.
Humora fanyar volt, egyénisége valódi különlegesség , nem hasonlított senkire, egy aranyos, nagy mackó volt, hatalmas gyerek…

Olyan szerepeket oldott meg hibátlanul, mint Molnár Ferenc A testőr-ben a színész szerepe, vagy a Liliom, O’Neill: A szőrös majom-ban Yank, Vackor volt Shakespeare: Szentivánéji álomjában…, ő volt Lucifer, Madách: Az ember tragédiájában… Nem lehet azt mondani, hogy egyhangú szerepkör.

 

Sok némafilmben, és rengeteg játékfilmben játszott, melyek közül az egyik legismertebb az első, a Hyppolit a lakáj…
Ő volt Hyppolit…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.