A szovjet űrhajósok őt szerették volna a Szojuz-36 fedélzetén látni

Kiskunfélegyházán született 1949. augusztus 8-án, és 2018. április 23-án hunyt el. Kiképzett magyar űrhajós, a Szojuz-36 egyik tartalékszemélyzete volt.

 

Repülőműszaki főiskolát végzett először Magyarországon, utána a Szovjetunióban. 1972-ben végzett, innentől a légierő tisztje lett. 1977-ben szerezte meg az I. osztályú vadászrepülő minősítést.

Ebben az évben lett űrhajósjelölt, mégpedig kiválogatás útján, mely Kecskeméten történt.  Ekkor négy pilótát választottak ki, közülük volt az egyik Magyari Béla, a másik pedig Farkas Bertalan. Két éven keresztül tartott a kiképzés, 1978-1980-ig.

Magyari Béla is kiváló eredménnyel végezte el a

kiképzést, a végső döntést az akkori kormány hozta, így Farkas Bertalant

jelölték ki a Szojuz 36-al való repülésre. Magyari Béla lett a tartalék.

Akkoriban az a hír járta, hogy Farkas Bertalan azzal győzött, jobban mutatna a korabeli plakátokon.

Az a hír is járta, hogy egészségügyi alkalmasság szerint Farkas Bertalan volt az első, Magyari Béla a második jelölt.

A szovjetek nem szóltak bele, hogy melyik magyar repüljön. Mindkét űrhajós jelölt megfelelt, ezért értesítették a Kormányt, hogy jelöljék ki az általuk megfelelőnek tartott embert.
Bár a szovjet űrhajósok arra tettek javaslatot, hogy Magyari Béla legyen az első magyar űrhajós, mert a tananyagot egy hajszálnyival jobban sajátította el, mégis a jobb beszélőke, és a kiállás döntött, ami végül is fontos dolog, hisz az űrhajósnak sokszor meg kell szólalni, riportoknál válaszolnia, véleményt mondania.

A gond az volt, hogy a szovjet űrhajósok véleményét a magyar féllel, akik kijelölték az űrhajóst – nem tudatták, pontosabban későn értesültek róla. Elképzelhető, hogyha a véleményt tartalmazó távirat korábban érkezik, akkor nem Farkas Bertalan repülhetett volna az űrbe.
De ezen már utólag fölösleges tépelődni, hisz mindkét fél felkészült volt, és valószínűleg azok, akik a döntést hozták legjobb tudásuk szerint igyekeztek cselekedni.
Magyari Béla végül hosszú betegség után, szinte elfeledve –  múlt évben hunyt el.

 

 

Forrás:WikipédiaIndex https://index.hu/tudomany/tortenelem/2018/04/27/a_szovjet_urhajosok_magyari_belat_kuldtek_volna_az_urbe/Fotó: Index Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük