Ő volt Vitéz László, ő mozgatta Hakapeszit és Süsüt is…

 

Budapesten született 1925. január 29-én, és Debrecenben halt meg 2011. november 30-án. Kossuth-díjas, Érdemes-, és Kiváló művész.

Kemény Henrik bábos a Korngut bábos dinasztiába született, mutatványos bódéjukban nőtt fel, volt egy öccse is, Mátyás.

Az apjuk vezette a színházat, ő adta elő a jeleneteket, az anyjuk, akit Kriflik Máriának hívtak minden mást csinált. Ő öltöztette a bábokat, a ruhákat is ő varrta, és ő volt a pénztáros is. Ezen kívül nyilván a háztartási teendőket is ellátta. Kemény Henrik édesapja a fiúnak készített egy Mickey egér marionett figurát, ezzel gyakorolta a bábozást. 1930-ben már másodhegedűsként, másodegérként fellépett az előadáson.
Nem sokkal később aztán megkapja Vitéz Lászlót. Mindkét gyermeket szerepelteti az apa.
10 éves, amikor elkészíti első saját bábját. Ekkor kapta meg elő főszerepét is.
Apját elviszik katonának, munkaszolgálatos lesz, eltűnik, innentől kezdve Kemény Henrik veszi át a bábszínházat.
Aztán 1950-től már az Állami Bábszínház tagja lett.  1953-ban aztán államosították a bábszínházat is, a bábjait titokban egy festőművész műtermében bújtatta.  1964-ben a Bábszínészképzőt is el kellett végeznie.  Egy ideig még bábtervezéssel foglalkozott, de aztán el kezdte járni az országot egy Trabanttal, és vándor bábosként szórakoztatta az embereket.

Pavilonja – melyet még a múlt rendszerben kultúrtörténeti emlékké nyilvánítottak halála után néhány hónappal porig égett…
Az ő figurája volt Vitéz László, Ő mozgatta Hakapeszi Makit a Zsebtévében, ő mozgatta Süsü figuráját, és Majom úr volt a Majomparádé c. sorozatban.
Ahol megjelent, mosolyt fakasztott, Gyermeknap nem múlhatott nélküle.

Fotó: Készítette: Győző Lukácsházi, Henrik Kemény – Personally created on my own request, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9010764
Forrás: Wikipédia

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.