Tudod, hogy kik voltak a nagyrévi “angyalcsinálók” ? – Nem…nem a bábák…

Egy igazi krimi, de a történet nem a nem kívánt gyermekekről szól.

A húszas évek társadalma nem kedvezett az asszonyoknak. ebben az időben még a család, főleg apjuk nézte ki jövendőbelijüket, és ezt nekik kötelességük volt elfogadni. Válni nem lehetett, esetleg akkor, ha párjuk rendszeresen kezet emelt rájuk, vagy netán alkoholista volt. Így aztán faluhelyen tömegesen voltak olyan asszonyok, akik elégedetlenek voltak sorsukkal, de kiutat nem láttak belőle.

Az első világháború idején aztán a falvak férfijai katonai szolgálatot teljesítettek, közben pedig betelepítettek hadifoglyokat. Ezek a foglyok idővel az épp pár nélküli asszonyok szeretőivé lettek.
Később hazatért a férjek nagy része, és elvárták volna feleségeiktől, hogy a házaséletet ott folytassák, ahol abbahagyták. Ez viszont érthető módon nem igazán tetszett nekik.

Ekkoriban kezdte el hangoztatni a helyi – Tiszazug -Nagyrév –  bába, hogy ha meg akarnak szabadulni férjeiktől, akkor azt könnyen megtehetik az akkor még arzént tartalmazó légypapírok kiáztatásával.
Eleinte viszonylag feltűzés mentesen mentek a dolgok, voltak ugyan megmagyarázhatatlannak tűnő halálesetek, de az a világ más volt, mint mostanában, napirendre tértek felette.
Egy idő után azonban egyik-másik asszony vérszemet kapott, és már közeli családtagjaikat is megöltek az arzén tartalmú itallal. Volt, aki földért, vagyonért, volt, aki örökségért, volt, aki bosszúból ölt, és nem válogattak. Férjet, szeretőt, testvért, sőt gyermeket is eltettek láb alól, ha úgy jött az élet sorja.

Végül az egész társaságot felgöngyölítették, mindenkit letartóztattak, Fazekasné, a bába öngyilkos lett, így viszont a többi vádlott nagy része egyedül őt okolta mindenben.

Sok esetben végzett engedély nélküli abortuszt, legalábbis jó párszor meggyanúsították, azonban egyetlen egyszer sem ítélték el ez ügyben.
Végül lebukásukhoz több körülmény is kellett.
Az egyik elkövetőt tetten érték, de az már akkor is a bábára, Fazekasnéra “kente” a dolgot.
Egy idő után  egy holttestet vetett ki a folyó az egyik szomszédos városban, és vizsgálatok után kiderült, hogy a holttestnek magas az arzéntartalma.
És a harmadik, a legnyomósabb ok az volt, hogy egy névtelen levél íródott, melyben konkrétan gyilkosságokkal vádoltak sok helyi asszonyt. Hogy pontosan kinek küldték a levelet nem tudni, egyik verzió szerint az ügyészségnek, másik verzió szerint az újság főszerkesztőjének – a lényeg, hogy nyomozás indult, rengeteg holttestet kihantoltak, és a vádak igaznak bizonyultak.
Végül az asszonyok ellen hat halálos ítéletet hoztak, három asszonyt felakasztottak, kettőnek módosították az ítéletét és életfogytiglant kapott, egyet pedig felmentettek.  Még nyolc ember kapott egyből életfogytiglant, a többiek szabadságvesztéssel megúszták.
A főkolompos, Fazekas Gyuláné lúgkővel lett öngyilkos, amikor a csendőrök érte mentek.

Fotó:A képen:A letartóztatott tiszazugi arzénes asszonyok egy csoportja a nagyrévi ideiglenes fogda udvarán, mögöttük csendőrök, 1929 nyara. Hátoldalán: gumibélyegző kék lenyomata: Aufnahme Martin Munkácsy Berlin-Wilmersdorf Kaiserplatz 14. A hátoldalon ceruzával felirat: Egy csokor virágszál. Felvétel a nagyrévi ideiglenes fogda udvaron. Munkácsi felv. Lejjebb felirat: Az Est 62.6297 (22,8×29,2 cm Fotó:Munkácsi Márton Forrás: Wikipédia

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük