Szülei papnak szánták, de aztán színész lett belőle

 

Budapesten született 1928. szeptember 21-én, és 2001 január 18-án hunyt el. Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, Érdemes- és Kiváló művész volt, és a Nemzet Színésze. Felessége Gombos Katalin színművész, öccse pedig Sinkó László Kossuth-díjas színművész.

 

Budapesten született, bár horvát származású, Vas megyéből származó családba. Édesapja vendéglős volt, Sinkovits Jenő, édesanyja pedig Göndöcs Terézia. Ő volt a nagyobbik fiú, sokat hallgatta nagyapja meséit. Aztán a válság alatt tönkrementek, kisebb lakásba költöztek. Megszületett öccse, édesanyja varrt, gyermekeit németül tanította. A szülők nem tartották nagyra a színészeket, aki színpadi embereket inkább bohócnak tartották.

Sinkovits Imréék akkoriban a Zápor utcában laktak egy társasházban, és az ottani gyerekek színi előadásokat tartottak a lakóknak, belépőjegyet is szedtek. Érdekesség, hogy Sinkovits Imre egy játszótársa a későbbi színésznő, Krencsey Marianne volt.

Az Árpád Gimnáziumban tanult, és cserkészként tevékenykedett. Szülei papnak szánták, de aztán más irányt vett az élete. A háború miatt kicsit késve, 1947-ben érettségizett, és felvették a Főiskolára. Egy évvel később már színpadon játszott, az Ifjúsági Színházban. Itt ismerkedett meg későbbi feleségével, Gombos Katalinnal.

Az 56-os forradalomban október 23-án hatalmas tömeg előtt szavalta el a Nemzeti dalt. Bekerült a Színművészek Ideiglenes Nemzeti Bizottságának tagjai közé. Elfogadták azt a határozatot, hogy amíg az ÁVH-t fel nem oszlatják, és a szovjet csapatok nem vonulnak ki, addig nem játszanak színpadon,  és a Rádióban sem lépnek fel.

A forradalom után az államhatalom megdöntésére való felbujtás vádjával indítottak ellene is eljárást. Népszerűsége óvta meg a börtönbüntetéstől, ellenben a színpadtól eltiltották.  1958-tól játszott ismét színpadon, a József Attila Színházban. 5 évvel később térhetett vissza a Nemzeti Színházba.
Egyik legismertebb filmje – de az biztos, hogy a nagyközönség előtt a legsikeresebb – A Tizedes meg a többiek.
Lényegében az utolsó pillanatig játszott. Fellépése után néhány órával érte a halál.

Fotó: Várkonyi László
Forrás: Wikipédia   FORTEPAN/HUNYADY JÓZSEF  PINTEREST

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük