Hatalmas komika lett belőle, mindenki szerette… – de magánélete tragikus volt

 

Budapesten született 1944. január 5-én, és 2002. december 11-én hunt el. Jászai Mari-díjas, Érdemes- és Kiváló művész, színművésznő volt.
Anyai nagypapája erdész volt, lánya Erzsébet varrni tanult,  apai nagyapja pedig tehetős textilkereskedő. gyerekeik születtek, de a deportálásból már csak két fiúk jött vissza. Schütz Mihály aztán elvette Erzsébetet, a frigyből gyermekek születtek, a legkisebb volt Schütz Ila.
Ő eredetileg biológusnak készült, de aztán 11 éves korában fővárosi szavalóversenyt nyert. A Martos Flóra Leánygimnáziumban egy fiúgimnáziummal együtt bemutatták Heltai Szépek szépe darabját.  Ekkor figyeltek fel tehetségére, és ekkor döntötte el, hogy színész lesz.
Aztán nem került be a főiskolára első, második, harmadik alkalommal sem.
Viszont az Egyetemi Színpadon szerepelt, elvégezte a MAFILM színészképzőjét is.  Adminisztrátor volt közben a Margit Kórházban, aztán polgári védelmi előadó, majd matyóbaba meós…
Édesapja levelet váltott ügyében a főiskola tanulmányi osztályával, akik azt a választ adták, hogy jobb, ha a lány más pályára megy, minthogy a féltehetségek keserű kenyerét egye.
Viszont Szinetár Miklós úgy gondolta, hogy mégis helye van a színi pályán, és felülbírálva a tanulmányi osztály döntését  osztályába fogadta Schütz Ilát.
Először a Mikroszkóp Színpadnál helyezkedett el, majd a Madách Színházba került.
Sztankay Istvánnak legendás párost alkottak az idő során.
Magánélete tragikusan alakult, három férjét temette el, és egyetlen fia is betegen született.
Forrás: Wikipédia
Kulissza3.Schütz Ila, a komika tragédiái
Fotó: Magyar Nemzeti Filmírchívum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük