Csodálatos Ember, és csodálatos művész lett belőle

 

Mint annyi nagy művész – ő sem vetette meg az italt, de ez munkájára, művészetére nem hatott ki.

Valahogy nem tudott boldog lenni. Bár szerető emberek vették körül, és hatalmas sikerei voltak – az igazi boldogság elkerülte, vagy inkább ő kerülte a boldogságot.

 

Budapesten született a Józsefvárosban 1934. december 9-én, és 2011. december 30-án hunyt el. Nemzet Színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, csodálatos színművész volt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Érdemes, és Kiváló művész.

Grósz Dezsőként született, édesapja Grósz Lajos lókupec – ő maga sokszor mondta úgy, hogy ügynök 🙂 – volt, édesanyja Sirger Ilona.  Édesanyja római katolikus, apja viszont zsidó származású.

Eredetileg ő is édesapja vallását vitte tovább,majd a holokauszt idején tért át a katolikus hitre.

Garas Dezső nem volt egy elveszett  gyerek, kijátszotta, hogy ne kelljen óvodába járni. Óvodásként egyszer-egyszer még nem sikerült a WC-t használni, bement a nagydolog. Aztán meghallotta édesanyja beszélgetését az óvónővel, aki azt mondta épp, ha még egyszer baj lesz vele, akkor nem járhat tovább az oviba.
És baj lett…bekakilt.
10 éves korában gégemetszést kellett végrehajtani rajta, ekkor hangszála is károsodott.

1957-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, olyan osztálytársai voltak, mint Harkányi Endre, Lőte Attila, Medgyesi Mária, Láng József.
Tragédiákban, komédiákban is otthon érezte magát, tökéletes karakterszínész volt.

Ugyan ekkoriban még kötelező volt kezdőknél a vidéki gyakorlat, ezt kikerülve Major Tamás elintézte, hogy a Nemzetihez kerüljön, majd a Madách Színház következett. Játszott a Népszínházban, volt a MAFILM alkalmazottja,  dolgozott Szolnokon, a Katonában, a Vígszínházban is.

Bölcs, szerethető színész volt a legjavától. Egyéni hangja, karaktere belopta magát örökre a nézők szívébe.

Olyan filmekbeli alakításai ivódtak belénk, mint:  a Liliomfiban az Ifjú Schnaps, Gerolsteini Kaland, Bogáncs, Két emelet boldogság, Két félidő a pokolban, Meztelen diplomata, Hekus lettem, Nápolyt látni és.., Régi idők focija, Herkulesfürdői emlék, Kísértet Lublón, Ripacsok, Szerencsés Dániel…
Tévéfilmjeinek száma több mint száz, képtelenség felsorolni, ugyanúgy, mint színházi szerepeit is. Hatalmas szerepek, hatalmas alakítások…
Egy csodálatos színész, és csodálatos Ember…
Hatalmas alakítások állnak mögötte, a legtöbben mégis az Abigél filmsorozat Kőnig tanáraként emlékeznek rá.
Törőcsik Marival szoros barátságot ápolt már főiskolás korától. Mindenben – jóban-rosszban – számíthattak egymásra.

Fotó: Készítette: Csigó László fotóművész – Rivalda antológia-sorozat, CC BY-SA 4.0, https://hu.wikipedia.org/w/index.php?curid=1437913

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.