Gyerekkorában titkárnő szeretett volna lenni – nem gondolt rá, hogy valaha színésznő lesz

 

Mertz Erzsébet néven született, de mi Máthé Erzsiként ismerjük, és szeretjük.
A művésznő  1927. május 16-án Budafokon látta meg a napvilágot Mertz Antal és Herchmann Anna kislányaként.  Hatalmas egyéniség, hatalmas színész lett belőle – Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő, Érdemes- és Kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

 

 

Máthé Erzsi nagy szegénységbe,  barlanglakásba született, ez egy hegybe ásott lakás, szőlőtermesztő vidékeken gyakori, a lakásuk fölött volt a telek, aztán később már ide épült a házuk.  Családjuk nagyon szegény volt.

Gyerekkorában nem is gondolt  a színházra, elvégezte a polgárit, majd a kereskedelmi iskolában gépíró tanfolyamot végzett, minden álma az volt, hogy jó titkárnő legyen.  Aztán a gyárban, ahol dolgozott előadtak egy műsort, azt látva az igazgató szólt neki, hogy inkább a színészetet kellene választania. Ő megfogadta a tanácsot, és onnantól már a színészet felé kacsintgatott.

Jelentkezett a Dohány utcai Országos Színészképző Iskolában, ahol Pethes Sándor, Rajnai Gábor, Lázár Mária, Ascher Oszkár, Gobbi Hilda, Rátkai Márton volt a tanára.  Aztán Gobbi Hilda elvitte a Nemzeti Színházba, ahol éppen szükség volt egy szőke színésznőre, de Major Tamás jelezte, hogy magyarosítani kellene a nevét. Így Máthé Erzsiként szerepelt tovább.  A három éves színészképző után a Vígszínházhoz kapott szerződést. Ez 48-ban volt. 49-ben a párttitkár jelezte: tehetséges, de politikailag neveletlen.  Úgyhogy Miskolcra kellett mennie, ahonnan későbbi férje, Szendrő József – akkori pécsi színházigazgató – kérte ki.

Szőkesége ellenére távol álltak tőle a naiva szerepek, szarkazmusa, tudatossága minden szerepén átütött. Ez adja különleges egyéniségét.
Egyéni tragédiájának hatására 2002-ben létrehozta a Máthé Erzsi Alapítványt a Koraszülöttekért, 2006-ban pedig egy másik alapítványt, mely határon túli magyar színészek segítésére, és Egyetemi végzős hallgatók támogatására jött létre.
Az évek során több mint 100 színdarabban játszott, sok film és tévéfilm őrzi művészetét. Kabaréjelenetekben pedig megmutathatta kiváló humorérzékét is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük