Tudod, miért vette le nagyi gyúráshoz, dagasztáshoz a gyűrűjét?

Pont azért, amiért a haját is bekötötte kendővel, és kötényt kötött maga elé.

A gyűrű – ugyan öntisztító, mert aranyból van – de ez nem jelenti azt, hogy alatta a szennyeződések ne tudnának felgyűlni.

Épp ezért, amikor tésztát gyúrt, vagy dagasztott, biztos, hogy előtte lehúzta karikagyűrűjét, és gondosan elrakta, hogy majd a konyhai munka után visszavette.
Ha kellett előtte levágta körmeit – egyrészt alóla ne kerülhessen valami a tésztába, másrészt alá ne kerülhessen semmi.
Felvett egy tiszta kötényt, hogy a ruhája ne legyen lisztes – de a másik ok, hogy a felsőruházat – még ha nem megyünk ki az utcára vele akkor is – szennyezett.
Ha kötény van előttünk, amit közvetlenül a gyúrás-dagasztás előtt veszünk fel, akkor kizárhatjuk, hogy ruhánkról szennyeződés kerüljön a masszába.
Kendőt kötött, de minimum összefogta a haját. Főzéskor-sütéskor ez a legkevesebb, amit manapság szívesen elfelejtenek az emberek.
Olyan nincs, hogy valakinek nem hullik a haja. De ha mégis annyira különleges lény, akkor is a rengeteg hajszál sok szennyeződést tartalmaz, hatalmas felület, ahol mindenféle dolog megtapadhat, és nem hiányzik, hogy a későbbi mákos laskával majd bőrdarabkákat, apró atkát, vagy házi port, és homokszemcséket is fogyasszunk.
Nagyi – mielőtt nekikezdett a gyúrásnak előtte áttisztította a gyúródeszkát, és a nyújtófát, amit amúgy is tisztán rakott el, de biztos, ami biztos alapon ilyenkor is átnézte.
A gyúrást akármilyen meleg volt a tiszta konyhában végezte. Nem ment ki vele az udvarra, mert ott még jó időben is száll a por, bogarak vannak.
Ha száraztésztát készített, az legkönnyebben az udvaron száradt meg, ilyenkor viszont mindig letakarta. Akár egy gézdarabbal, akár a szitával, tészta mennyiségétől függően.

És ha főzte a tésztát, előtte a fazekat kiöblítette. Akármilyen patyolat tisztán rakta el, állás, várakozás közben a számunkra  láthatatlan por beleszáll.

Ha pedig papa fejébe vette, hogy segít a tészta nyújtásában, akkor biztos, hogy rászólt, hogy a szokásos procedúrák mellett vegyen fel egy hosszú inget, köpenyt, hogy takarja a karját, mert szőrös volt nagyon 🙂 , hisz a tésztában nem néz ki  jól a szőrszál sem… Ráadásul Papa amilyen finnyás volt…

Úgyhogy olyan eset, hogy a gyűrű fent marad – még véletlenül sem fordulhatott volna elő, mint ezen a képen…
Fotó: Pinterest.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük