Ibrányból indult, szülei pedagógusok – színész, rendező, rektorhelyettes…

 

1953. május 7-én született Ibrányban, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, egyetemi docens, rektorhelyettes, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.
Hegedűs Gézaként született, de a kor nagy írója iránti tiszteletből változtatott nevén, így lett Hegedűs D. Géza.
Nagyapja a falu moziját építette, és az államosítás után is ő üzemeltette. Édesapja pedagógus volt, amatőr színjátszók vezetője, később művelődési ház igazgatója.
Debrecenben végezte középiskoláját, az Építőipari Szakközépiskolában, de valójában nem volt reál érdeklődésű, akkor is humán beállítottságú volt, az irodalom órák érdekelték.
1975-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Horvai István osztályába járt, osztálytársai között volt Dancsházi Hajnal, Egri Kati, Gálffi László, Hűvösvölgyi Ildikó, Pogány György, Takács Katalin, Téri Sándor.
Diploma után egyből a Vígszínházhoz szerződött, azóta is tagja a színháznak. Első szerepe a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról. c. musicalben egy beugrás volt, aztán jött a Harmincéves vagyok.
1987-óta rendez,  ugyanettől az évtől tanít a Főiskolán, Elvégezte a rendező szakot is.  Színészként több mint 130 színpadi szerep van a háta mögött, rendező pedig húsznál többször volt.
Filmet a hetvenes évek elejétől forgat, tévéfilmjeinek száma is több, mint 20.

Fotó: Készítette: Tambo a(z) magyar Wikipédia-ról – File:Hegedűs D. Géza a Ganzban.jpg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41576178

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.