Ordason nevelkedett, akkoriban nem is gondolt rá, hogy valamikor színművész lehet

Kalocsán született 1967. november 22-én. Jászai Mari-díjas színész, 2008-2013. között a Nemzeti Színház igazgatója.

Édesapja Alföldi Albert, édesanyja Vajda Ibolya. Hárman voltak testvérek, édesanyja, és nagymamája nevelte őket, apját 28 éves korában látta először.
Ordason nevelkedett.(Bács-Kiskun megy, Kalocsai járás)
Alföldi Róbert bár zenei általánosba járt, és hangszert is tanult, már kicsi korától kezdve színészi pályára készült, így középiskolába Szentesre járt, a Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatára.  Itt osztálytársa volt Börcsök Enikő, Náray Erika. Utána jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahova egyből felvették, viszont előtte le kellett töltenie a katonai szolgálat idejét.
A Horvai-Kapás osztályba került.  Még főiskolás, amikor eljátssza Veszprémben Raszkolnyikovot.  A Főiskolán osztálytársa volt ifj. Jászai László, Jónás Rita, Murányi Tünde.  Főiskola után a Vígszínház szerződtette. Hatalmas szerepeket kapott, melyekkel élt is.
Pályája legelején eljátszotta Rómeót. Valló Péter úgy rendezte meg az előadást, hogy az akkori fiataloknak is tetszen, szinte már “filmesítve”.  Neki is három méter gerendán kellett felmászni Júlia erkélyéig. A legjobb, hogy igen nagy tériszonnyal küzd.
Maximalizmusát jelzi, hogy külön próbált, nehogy gond legyen. Már ekkoriban is probléma volt a diák látogatókkal, nagy zsongás-bongás volt a nézőtéren, mindennel foglalkoztak, csak azzal nem, ami a színpadon történik. Egyszer aztán egy néző felkiáltott: Legyen már végre csend…
Kollégái elfogadták lényegében egyből. Tábori Nóra őt kérte meg, hogy legyen a kezese. Ilyesmit nem mindenkivel tesz meg az ember.

 

Megkapta a Hegedűs Gyula-gyűrűt is

 

1995-től rendez itthon, és külföldön,  több tv-műsorban szerepelt. Sok külföldi színházban is rendezett.

Alföldi Róbert hobbiszinten fest, de több önálló kiállítása is volt.
Több mint 60 előadásban szerepelt színészként, rendezőként nyolcvannál többen tevékenykedett. Sok tévéfilm és játékfilm őrzi alakítását, rengeteg szinkronhoz adta hangját.

Rendkívül intelligens, humánus színészként, igazgatóként, magánemberként egyaránt.

Ő volt az egyik első a művészvilágban, aki vállalta másságát – bár valójában ehhez senkinek semmi köze nem lenne. Ez nem magamutogatás tőle, hanem épp azért történt, hogy ne ez legyen a lényeg egy ember megítélésekor.

 

Fotó: harag.eu, Pinterest, Készítette: Eifert János http://www.eifert.hu/blog/ – [1] and Az utolsó előadás… A Nemzeti Színház Alföldi Róbert vezette társulata 2013. június 30-án végleg elbúcsúzott…, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47344290

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük