Minden műfajban otthon volt, a közönség mégis dalaira emlékszik legjobban

 

Budapesten született 1901. szeptember 6-án, és Siófokon halt meg 1981. július 11-én, Érdemes- és Kiváló Művész. Más kitüntetések valahogy elkerülték.  Pedig nem volt tehetségtelen egyáltalán, sőt… Minden műfajban otthon volt, és a közönség imádta. Bilicsi Tivadar eredetileg táncos komikus volt.

 

Gravátsch Tivadarként született, először érettségi után tisztviselő volt a postán, majd Rákosi Szidi iskolájában tanulta a színészetet, de már játszott közben a Budapesti Színházban, és az Operában kórustag volt. Aztán Miskolcra került szintén kórustagként, 1925-ben elvégezte az Országos Színészegyesület Színészképzőjét, utána már Szegedre, majd Miskolcra színésznek szerződött.  Játszott a Király Színházban, a Belvárosiban, az Operettben, a Magyar Színházban, a Belvárosi Művész Színházban, a Vígszínházban. A Pesti Színházban drámai szerepeket is játszott – ezt sokan nem tudják róla.

Sokat foglalkoztatták a Rádióban, Televízióban, ő volt a Csinn-Bumm Cirkuszban Bruhaha Kelemen.
Olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Nem wurlitzer a verkli, Mi muzsikus lelkek, Ujjé, a Ligetben nagyszerű, Évike az állatkertben /Apu hod med be/, vagy a Nem az a fontos, az ember hány éves…

Fotó: Facebook, Bilicsi Tivadar

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.