Ő az a színésznő, aki bebizonyította, hogy egyszerű névvel is lehet sikeres valaki

 

Ha bármikor meghallom a hangját egyből odafigyelek. Sok szerepében láttam, de filmen, és szinkronban is egyik nagy kedvencem.
Különleges, melegséget sugárzó, rendkívül kifejező hangú színésznő.
Egyszerűen utánozhatatlan, szinkronszínészként is imádják az emberek.

Ózdon született, 1945. október 1-én. Kossuth-, Jászai Mari-díjas, Érdemes, Kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, és a Nemzet Színésze… Ezen kívül a következő generáció elhivatott oktatója, hisz tanár volt – színpadi beszéd –  a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Édesanyja erdélyi származású, Andrássi Viktóriának hívták. Édesapja, Molnár József a szovjet hadifogságból nem tért haza, ezért édesanyja szeretett volna visszatérni Erdélybe, ám ekkor már nem lehetett, zárva voltak a határok, ezért letelepedtek Kunágotán.  Abban az időben – főleg egy egykeresős családban – nagyon fontos volt, hogy a gyerek szakmát tanuljon, ezért ő, Molnár Piroska a szegedi közgazdasági szakközépiskolában tanult.  Végül mégis a Színház- és Filmművészeti Főiskolára felvételizett, 1964-68-ig tanult ott, a közönség már láthatta 1966-ban, mert a Táncdalfesztiválon ő is előadott egy dalt.  A főiskola után nem alkalmazták Babarczy László ajánlása ellenére sem a Nemzetiben, ezért Szegedre került, és 3 évig ott maradt. Aztán a kaposvári Csiky Gergely Színház következett. Ebben az időben készült a csodálatos Árvácska film. Aztán a Nemzeti, majd a Katona József Színház következett, majd ismét a kaposvári színház, és Alföldi Róbert igazgatóssága alatt a Nemzeti. Leváltása után a Tháliába szerződött.

Mind prózai, mind zenés darabokban, és vígjátékokban is nagyszerűen játszik.  Filmszerei között ott volt Schneiderné a Hyppolit a lakájban, ő volt az anya az Indul a bakterházban, Aranka volt a Csinibaba-ban…

Több mint 200 színpadi szerepben, 100 filmben, sok tévéfilmben csodálhattuk meg tehetségét, de szinkronszínészként is legalább ilyen sikeres.

Fotó: Wikipédia – Stekovics Gáspár felvétele

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.