Ez az érettségiző fiatalember néhány év múlva az egyik legismertebb magyar filmszínész lesz

Budapesten született 1918. augusztus 22-én, és 1997. június 30-án halt meg. Kossuth-, és kétszeres Jászai Mari-díjas Érdemes, és Kiváló művész.

Id. Benkő Gyula, édesapja még születése előtt meghalt. Hősi halott volt, fia örökölte utána a posztomusz vitézi rendi címet.
A “vitéz” előnevet kezdő színész korában – a háború előtt viselte is, így szerepel a színlapokon is.

 

Apa nélkül – saját szavaival élve – cudar körülmények között nőtt fel. Anyja gyári munkás lett, a szomszédaik pedig iparosok voltak.
De így is leérettségizett a Széchenyi Gimnáziumban, majd 21 éves korában végzett a Főiskolán, osztályvezető tanára Ódry Árpád volt.
1942-ben, 24 éves korában készítettek vele egy riportot, annak apropóján, hogy a Nők harca főszerepét játszotta, pontosabban próbálta.

Ekkor meséli el, hogy pap szeretett volna lenni, ugyanis gyerekkorában egyszer a nagybátyja fegyverével majdnem agyonlőtte magát. Ekkortól kezdett kicsit komolyabban gondolkodni, és döbbent rá, hogy valami fontosat kellene tennie életében.

Iskolában önképzőköri elnök volt, így már akkor is sok helyen fellépett.
Példaképe Somlay Artur volt. Bár igencsak sokat filmezett, de mégis közelebb állt hozzá a színház.
A filmekből befolyt pénzt ekkor még egy szálig elköltötte, és 42-ben úgy gondolta, hogy sokkal, de sokkal később fog megnősülni.

 

A háború után aztán megnősült, és a Vígszínházhoz szerződött. 1948-49-ben társigazgató volt, majd az Ifjúsági Színházhoz szerződött, de 51-ben Várkonyi Zoltán visszahívta a Vígszínházba, ő pedig örömmel ment. Ugyan 1978-tól nyugdíjas lett, 1997-ig, haláláig tovább játszott.

Egy gyermeke van, Benkő Péter, és közösen nevelték fel feleségének első házasságból származó kislányát.
Rendkívül megnyerő stílusú ember volt mind a színpadon, és  magánéletben egyaránt.
Rengeteg színházi szerepe mellett nagyon sok filmben, és tv-filmben játszott.
És ő volt Bandi a Szabó családban…

Fotó: Film Színház Muzsika

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük