Tudtad, hogy régen 50 év felett az asszonyok nagy része feketében járt?

Sőt! Valójában ahogy bekötötték a fejüket, férjhez mentek már nem vettek fel annyira “rikító színeket”, mint előtte, lányként.

Fokozatosan sötétebb-sötétebb ruhákban jártak.

Az a szokás, hogy a középkorukon túl lépő nők feketét hordanak, még a hatvanas évek derekán is élt.
Sokan már 50 körül felöltötték, aztán halálukig le sem tették.  Nem csak faluhelyen élt ez a szokás, hanem városon is. A munkás- és paraszt családokban biztosan. Az “irodaiaknál”, értelmiségi körökben már ekkor is más szokások uralkodtak.
Nem feltétlenül tiszta feketére kell gondolni, lehetett benne apró fehér minta, a lényeg az volt, hogy az alapszín viszont koromfekete legyen.
Ez eleve öregíti az embert, ráadásul sokuk ennyi idős korra vagy csak simán összefogta a haját hátul, és feltűzte kis kontyba, vagy akár még kendővel is lekötötte.
Így aztán egy hatvan éves asszony is úgy nézett ki, mint manapság egy jó hetvenes.
Ráadásul ekkor még, ha családjában haláleset történt  sok helyütt akár 2 évig is gyászolni kellett. A gyászhoz ez időben pedig hozzátartozott a fekete ruha, lényegében kötelezően. Ha valaki nem hordta, akkor a háta mögött kibeszélték. Úgy vették, hogy nem siratja meg hozzátartozóját rendesen, nyilván – valami gond volt közöttük… Persze a gyász idejében fokozatok voltak. Leghosszabb ideig  a gyereket, szülőt, házastársast kellett gyászolni. Minél távolabbi rokonságba álltak az elhunyttal, annál rövidebb ideig kellett hordania a gyászruhát.
Az gyászoló idősek  – meg a nem gyászolók is – ha nyárban felhúzták a ruha ujját, akkor az már nekivetkőzésnek számított. Ritkán került le egy akár hatvan körüliről is a kardigán, ez valahogy hozzátartozott a rendes öltözethez.

Gyerekek  6 hétig jártak feketében, aztán meg gyász szalagot viseltek a ruha, vagy kabát ujján, esetleg a gallér hajtókáján.

Ez a szokás – miszerint egy ötvenéves csak sötét színekben járhatott – faluhelyen valamikor a rendszerváltás környékén kezdett változni.
Addig igencsak nagy meglepetés okozott kis településen mondjuk egy világoskék, vagy rózsaszín szabadidőruhába öltözött hatvanas hölgy látványa.
Mára már természetes…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük