Jöhetnek bármilyen nagy filmek, nekünk örökre Árvácska marad

Czinkóczi Zsuzsa Kiskunmajsán született 1967. január 23-án, ha valaki másra nem is emlékezik vele kapcsolatban, az Árvácskára, Ranódy László filmjében, Csöre alakjára – biztosan.

Általános iskolába Jásszentlászlóra járt, Ranódy 1976-ban innen választotta ki a Móricz Zsigmond regényéből készült film főszerepére, mégpedig összesen 5000 esetleges gyermekszereplőből válogatott.
A kislány ismerte a szegénységet, benne élt, kis tanyán, sok testvérrel, petróleumlámpás házban. A forgatásokra ekkoriban a tanára kísérte el. Ő értette meg, hogy ez két világ, van a film, a forgatás, és van az élet, a saját élet, a család, a tanya.  Nélküle ezt a váltást nagyon nehéz lett volna feldolgoznia.  Mai napig tökéletesen külön tudja választani a két életet.

Abban az időben a gyerekszínészek még alacsony gázsit kaptak, neki 8 ezer forintot fizettek az Árvácskáért. A gyermekkorában készült filmjeiért összesen 68 ezret, de akkor ez volt a szokás.

Nem igazán akart sosem színésznő lenni, vagy inkább az azzal járó dolgokat nem akarta felvállalni.
Mészáros Márta annak idején “felvétette” a főiskolára, de ő ezzel a lehetőséggel nem élt. Ekkor már megszületett kisfia, és nem akarta, hogy helyette más nevelje gyermekét. Sajnos családi háttere nem volt hozzá, szüleitől e téren segítséget nem kaphatott.

Már 17 évesen együtt élt férjével egy szükséglakásban, pici babájukkal együtt. Ekkoriban készült Kepes Andrással egy riport, ami bemutatta akkori körülményeit, és ez elég rossz visszhangot váltott ki. Ennek a riportnak köszönheti végül is, hogy garzonlakást kapott néhány nappal a riport leadása után.
A filmet aztán Ócsán, és Szabadszálláson forgatták, és több fesztiválon is díjazták. Magát a filmet a Karlovy Vary filmfesztiválon,erről már csak halvány emlékei maradtak, viszont megmaradt benne piros pöttyös ruhája, és hogy a víz, amit ivott az nagyon nem jó ízű volt.  Czinkóczi Zsuzsa pedig ugyanebben az évben, 1976-ban, a teheráni filmfesztiválon, mindössze 9 évesen megkapta a legjobb női alakításért járó díjat.  Érdekes, hogy a regényt nem olvasta el a forgatás előtt – hisz még valójában kicsi volt hozzá – majd csak néhány év múlva.

A forgatások alatt Ranódy László nagy-nagy vágyával, egy piros biciklivel, és csokoládéval tudta ösztönözni. Gyakran hangzott el a forgatások alatt, hogy ezt a jelenetet most a kormányért, ezt a jelenetet a pedálért….vesszük fel.

Emlékezetes számára a dinnyés jelenet, mert a dinnyétől csupa ragacsos lett, nagyon nem tetszett neki, és mégis végig mosolyognia kellett.
A film egyik főszereplője, a zseniális Bihari József volt, rá a kislány úgy tekintett, mint a nagyapjára. Ez a köztük lévő kapcsolat érződik is.
Később, a Napló filmek egyikében nyújtott alakításáért megkapta  viareggiói fesztivál legjobb női alakítás díját 1990-ben, maga Fellíni nyújtotta volna át, de előtte nem tudták értesíteni, akkoriban Kecskeméten lakott, és a stáb nem érte el.
Nyolcévesen együtt játszhatott olyan hatalmas színészekkel Mészáros Márta Ők ketten c. filmjéban, mint Marina Vlady és Vlagyimír Viszockij, a magyarok nagyok közül pedig Páger Antallal, és Dayka Margittal például a Társkeresésben.
Dolgozott baromfifeldolgozóban, felszolgálóként, házfelügyelő is volt, és amikor szükség van rá, akkor színpadi, vagy filmszínész.
Úgy tartja, hogy a színészettől csak kapott. Megismerhetett olyan embereket, akikkel másképp sohasem találkozott volna. Eljuthatott olyan helyekre, ahová sosem jutott volna, és olyan információkhoz, tudáshoz jutott, amit máshonnan nem tudott volna megszerezni….
Forrás: Filmkultúra, Wikipedia  Fotó stábfotók

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük