Gyermekkorában rikkancs volt, Ady Endrébe volt szerelmes, aztán úgy döntött: színésznő lesz

És bizony nagyon fiatalka még, amikor először szerelmes lesz. Nem is akárkibe, egyenesen Ady Endrét választja szerelme tárgyának, hisz a költő rendszeresen megjelent, és tőle vette az újságot. És minden gyermek, ha szerelme közelébe kerülhet – ez már pont elég is volt.

 

Idővel aztán persze cseperedett, Ady pedig már nem élt Nagyváradon. Eltervezte, hogy ő színésznő lesz, és ennek megvalósítása érdekében szépen bement a színház pénztárába, és bejelentette, hogy ő színésznő akar lenni.
Nem végzett, csak 4 elemit, utána valóban a színészetnek élt, egész napját ott töltötte. Előbb-utóbb aztán szerepeket is kapott, idővel mind nagyobbat. Már felnőttként, A Víg Színházban előadott Móricz Zsigmond drámájának /Égi madár/ próbái alatt Móricz Zsigmonddal barátságba keveredett. Mindketten nagyon mélyről érkeztek, két zseni, két önmagában kételkedő ember.

Kossuth- díjas, Kiváló- és Érdemes művész –  magyar színésznő – Nagyváradon született 1907. október 13-án, és 1986 május 24-én halt meg.

Dayka Margit már gyerekszínészként is szerepelt a színpadon Nagyváradon. Aztán Kolozsvárott tanulta a színészmesterséget, és 15 évesen már a nagyváradi színház tagja lett.  17 évesen már felnőtt szerződése lett Kolozsvárott.

Magyarországra 20 évesen került, Horváth Árpád hívta, és szerződtette. Játszott a Petőfiben, Tháliában, Madách Színházban, de szerepelt az Operettszínházban is.  Eredetileg naivaként kezdte, majd szubrettként folytatta. Később drámai színésznőként is csodákat művelt.

Filmekben is felejthetetlen volt, a Liliomfi vénkisasszonyaként csodálatosat alkotott, Szindbád, Bors néni, de sorolhatnánk….

Fotó: Muráti Lili mint Ágota, Dajka Margit, mint Zsuzsi és Lázár Mária, mint Joli Bús-Fekete László: Szerelemből elégtelen című életképében
nlc.aktuális

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.