Tudtad, hogy 50 éve ha megesett a lány a fiúnak kötelessége volt elvenni? Vagy…

Annak idején volt egy olyan propaganda mondás, szlogen, miszerint az asszonynak szülni kötelesség, a lánynak pedig dicsőség.

 

Ami persze a valóságban nem volt éppen így, mert  ha egy lánynak lett gyermeke – arra bizony ferde szemmel néztek,  mikor kiderült a dolog,  a család biztos, hogy patáliába esett, minimum szóban elővették a kaszát, kapát, hogy a bajt okozóját, a fiút megleckéztessék.

Akkoriban – főleg faluhelyen – az ilyesmi bűnnek számított
50 évvel ezelőtt még tanult emberek is úgy gondolkodtak, hogy egy lánynak semmi keresni valója nincs a fiú szüleinek a lakásában, amelyik lány felmegy a sráchoz, azzal valami gond van, nem tisztességes. Lényegesen ritkábban fordult elő, hogy egy fiú közeli  kapcsolatba került egy leányzóval. Ennek egyik oka persze nem csak a tiltás volt, hanem az az egyszerű ok is, hogy modern fogamzásgátló módszerek még nem léteztek. Volt az óvszer, ami ha volt a fiúnál volt, ha nem, akkor meg így jártunk.
Ugyanis egy lánynak elég nagy égés lett volna bemenni egy drogériába, venni pár condom-ot. Sok lány ekkoriban azt sem tudta, mi fán terem az, látni sem látott még olyat.
Aztán persze voltak olyan esetek, amikor szinte senki sem tudta meg a “bűnt”, amint rájött a leány, hogy “baj” van, egy megoldást láttak a fiúval – az abortuszt.
Manapság egy 10 éves kislány felvilágosultabb – persze netről, újságokból, televízióból véve az információt – mint akkoriban az esküvőjére készülő leány.
Az 50-es, 60-as években olyan, hogy szingli, nem létezett.
Egyszerűen úgy hívták: vénlány. Őket valamiféle lenézés övezte, hisz nem kellett senkinek, akkor biztos, hogy valami hibádzik vele.
Még a hetvenes évek végén is tartotta magát faluhelyen ez a nézet, aki elmúlt 20 éves, és nincs férjnél az selejt…
Így aztán   az érintett megpróbált minden eszközzel kitörni.
Ilyenkor jöttek az akkoriban nagyon is elterjedt praktikák. Vagy gyerek lesz, vagy terhesnek mondja magát…

Így esett az meg, hogy sok házasság köttetett amiatt, mert a menyasszony “megesett”…

Hisz  két választás volt. Vagy elvétetni a magzatot, ami azért saját magára, az anyára  nézve is kockázattal járt,  vagy megpróbálta  rávenni a fiút, hogy teljesítse kötelességét.
És a fiú pedig kötelességtudóan teljesítette.
Sokszor hathatós szülői felszólítások közepette…
Jött a lehető leggyorsabb esküvő, a kicsit bő, idomokat rejtő ruha – a varrónők egy idő után tökéletesre csiszolták tudásukat a téren, hogy lehet egy terhességet nem nyilvánvalóvá tenni. 🙂
A násznép meg találgatott. De a találgatás csak pár hónapig tartott, aztán jött a nyilvánvaló…
És bizony előfordult a “történelemben” nem egyszer olyan is, amikor az esküvő után egyszer csak azt mondta az asszonyka, hogy: bocsesz, de mégse lesz gyerek…

És érdekes, hogy a házasság  hiába a születendő gyermekért köttetett, e miatt a legritkábban váltak el…

Fotó: Fortepan.hu/ Urbán Tamás

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük