Itt még “csak” öt kis srác – de többen közülük színészek lettek, egy pedig Kossuth-díjas – Ki lehet ő?

A Vígszínház művésze volt a diplomától egészen haláláig –  Kossuth- és Jászai Mari díjas, Érdemes, és Kiváló művész 1944. január 23-án született, és immár két  éve, február 22-én hunyt el.

Édesapja Tahi-Tóth Nándor tanár, festőművész, édesanyja Pfeiffer Eleonóra volt.

Heten voltak testvérek, mindannyian diplomások lettek, közülük hárman színészek. Tahi-Tóth László, Tóth-Tahi Máté,és Tahi József.

A hat testvér – öt fiú, és egy kislány – által szinte biztosra lehetett venni, hogy jó “csapatjátékos” lesz.

 

Az általános iskola elvégzése után a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban folytatta tanulmányait, üvegtechnikát, üvegfestést, üvegfúvást tanult. Imádta a mozit, és nagyon szeretett színházba járni, így igazából próbából, brahiból adta be a jelentkezését a Főiskolára. Persze jelentkezett a Képzőművészetibe is, de mivel előtte már felvették a Színművészetibe – így a felvételire el sem ment. Nem tudta megmagyarázni, hogy miért jelentkezett a színművészetire, de jelentkezett…

Várkonyi Zoltán volt az osztályvezető tanára. Eljátszhatta még Hamlet-et is. Méghozzá a hírek szerint nagyon is jól. Érzékeny volt, mélázó, igazi “üvegfestő”…
Osztálytársa volt Dőri Virág, Huszti Péter, Iglódi István, Káldi Nóra, Konrád Antal, Kovács István, Kránitz Lajos, Szakács Eszter, Ujréti László, Vajda Márta, Voith Ági.

 

Egyből a Vígszínházba szerződött, és egész életében tagja is maradt. Várkonyi Zoltán hívta oda, és már néhány év után egyszerűen képtelenség lett volna nélküle a társulat.
Jellegzetes, egyéni hanghordozása, mozgása, megjelenése felejthetetlen. Úgy mondták, groteszk színész… Egyszerűen különleges.
Már pályája elején felfigyeltek rá a kritikusok, szinte minden szerepében meglepetést nyújtott, váratlant, hihetetlent. Sokkal érettebb színésznek tűnt már ifjú korában is, mint amilyen kora által lehetett volna. Huszonévesként játszott hitelesen idős embert, idősödő papot – hitelesen.

 

 

Még főiskola előtt  kézizett, és sok féle sportágba belekóstolt.

Teniszezett is. Tagja volt a Művész csapatnak. Szabályos edzéseik voltak, és a bajnokságban is szerepeltek. Persze kicsit művésziesen fogták fel a gyúrást….. Egy kis edzés, egy kis falatozás a presszóban, egy-két korsó sör és nagy beszélgetések…
Színpadon szerepelt a Harmincéves vagyok Presser-Adamis musicalben, a Képzelt riport-ban. Vígjátékban, zenés darabban, tragédiában megállta a helyét.

Idősebb korában sokat teniszezett.

 

Sajnos, már ő sincs velünk….  Filmek, tv-filmek, szinkronszerepek őrzik emlékét…

Fotó: Szeretlekmagyarorszag.hu Borsonline

 Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.