Tudod, kit hívott a világ Mr. Tus-nak?

 

Sárváron született, 1948. szeptember 6-án.
Hegedüs Csaba 1957-ben kezdett birkózni Szombathelyen, 1967-től pedig a Vasas színeiben versenyzett. Egy évvel később már magyar válogatott volt. 1971-ben világbajnok lett, itt lett Mr. Tus – hisz minden mérkőzését tussal nyerte.  Edzője Füzessy József, és Müller Ferdinánd volt.
1972-ben Münchenben, 82 kg-ban olimpiai bajnok lett, ő a magyar sport 100. aranyérmese. Ezért jutalmul egy színes tv-t kapott.
1973. áprilisában autóbalesetet sze
nvedett, életveszélyes sérüléseket szenvedett, hivatalosan csak két évvel később lépett ismét szőnyegre, de balesete után már egy évvel edzett. Április 6-ánn történt a  baleset, a Bikszádi és Tétényi úti kereszteződésben gépkocsijával összeütközött egy teherautóval. Súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. Medencecsont,  combcsonttörést szenvedett, és belső szervei is sérültek.  Bajkó Károly is a kocsiban ült, ő a müncheni olimpia bronzérmese volt, őt könnyebb sérülésekkel szállították kórházba.  Hegedűs Csaba balesetéről a Népsport napilap majd 6 nappal később, április 12-én adott hírt. Innentől kezdve  viszont napi rendszerességgel hallhattunk híreket állapotáról.  Aztán kiderült, hogy sérülései közül van, ami maradandó. Végül egy svéd orvos, Bengt Johansson vállalta az operációt, így kezdhette később, 1974-ben el az edzéseket, akaraterejét jellemzi, hogy 1975-ben már versenyzett.
Érdekesség, hogy 1974-ben, mikor a műtétek után hazatért Sinkovits Imre várta a reptéren, akinek a  lányát vette el később feleségül.
Ebben az évben már vil
ágbajnoki negyedik lett, és bár a következő olimpián helyezetlen lett, az 1976-os Európa-bajnokságot megnyerte, és egy évvel később is a dobogó tetején végzett. Az 1977-es világbajnokságon pedig új súlycsoportjában, 90 kg-on negyedik lett.
Az aktív sportból 1979-ben vonult vissza. Még 74-ben végzett szakedzőként a Testnevelési Főiskolán, aztán az Eötvös Loránd TE. Jogtudományi Kara következett, 1979-ben szerzett doktorátust. Ekkor lett a válogatott edzője, majd szövetségi kapitány, 1989-ig.

Ő az az ember, aki tetteivel, eredményeivel, emberi tartásával, akaraterejével mindannyiunk példaképe lehet.

Forrás: Wikipedia Alapvonal
Fotó: Fortepan Arcanum

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.