Bidres-bodros hajjal, de a jellegzetes arcvonások már ott vannak…

 

Kisfiú ez a baba,  mégpedig hargitai székely családból származó, rokonságának egy része

jelenleg is a romániai Gyergyószárhegyen él. 1937. novemberében született Kupsa János néven, édesanyja Bartis Karola, édesapja pedig Kupsa János volt. Mivel édesapja Bukarestben dolgozott, édesanyja utolsó idősen meglátogatta, ezért született

végül Bukarestben Koós János. Még csak 4 éves volt, amikor áttelepültek Miskolcra. Ismerős volt a város, hisz apja nővére is ott lakott. Fűszerüzletet nyitottak, de a háború után azt államosították, apja idővel a Lillafüredi Palotaszálló karbantartó igazgatója lett.

Diákként sportolt, focizott, úszott, vízilabdázott. Zenei pályára akart menni, de azt apja nem látta jónak, így a katolikus gimnáziumban kezdte középiskolai tanulmányait, majd átiratkozott a zenei gimnáziumban. Mellette a miskolci Zene- és Táncművészeti Szakgimnáziumban tanult oboázni. 16 éves korában helyi Nemzeti Színház Mozart: Szöktetés a szerájból c. operájában oboával közreműködött.

Érettségi után elvégezte a Zeneművészeti Főiskola oboa szakát. Nagyobb közönség előtt 1960-ban lépett fel énekesként, mégpedig a Zeneakadémia gólyabálján történt az eset, Vico Torrianit parodizálta.  Ugyanebben az évben már táncdalénekesként is fellépett, és ekkor vette fel a Koós nevet.

Legendás barátság fűzte Hofi Gézához, és Bajor Imréhez. Mindkettejükkel dolgozott együtt.

Pályája végig művészileg, emberileg töretlen volt, slágereinek nagy része örökzöld lett.
Legendás FTC, és egyben focirajongó volt.
Ez év tavaszán, március 2-án hunyt el rövid betegség után,  a Farkasréti temető művész parcellájában helyezték örök nyugalomra március 20-án.
Maradandó értéket hagyott maga után.
Forrás: Wikipédia

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.