Régi-régi gáztűzhely, a sütőben alsó-felső lánggal… – Ismerős?

Ő volt az ötvenes-hatvanas-hetvenes évek konyháinak – szinte biztos – tartozéka. Hivatalos nevén  úgy hívták: Fővárosi Gázkészülékgyártó Vállalat – T4.1 típusú háztartási gáztűzhely. De a legtöbben csak barna-fehérként emlegették. Palackos, és vezetékes gázzal is működött.
Szuper kis szerkezet volt, sütőjébe jó nagy gáztepsi fért, sütési fokozatokkal, alsó-felső lánggal. Nagyon finom kalácsok, piskóták sültek benne…
Szüleimnél 50 évig működött. Akkor is már csak azért lett lecserélve, mert jött a vezetékes gáz, így egyúttal gáztűzhelyt is cseréltek – bár utána mondogatták időnként, hogy talán nem kellett volna, mert jobb volt.

Három felső lánggal
rendelkezett, és oldalt edénytartóval. Ha megfőztél, oldalra húzhattad, nem kellett a forró edényt levenni a tűzhelyről. Ekkoriban még fontos volt ez, hisz nagyrészt vas-, vagy zománcozott edényt használtak a háztartásokban.  És nem ám néhány évig volt nyúzva, mint mostani rokonai, hanem évtizedekig működött hibátlanul. Mikor lecserélődött akkor sem azért, mert már működésképtelen volt, vagy szétégett a belső tere, hanem azért, mert gazdái már megunták, és azt hitték, hogyha lecserélik, akkor valami sokkal jobb minőséghez jutnak hozzá.

Sokan a mai napig ragaszkodnak hozzá, és nem adnák oda egyetlen szupermodern ilyen-olyan tűzhelyért sem.

Fotó: Vatera

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük