Paul Simon mindkét ágon magyar….

 

Azt a világsztárt is magyarnak tartjuk, akinek az egyik nagyapja, vagy nagyanyja magyar. És azokon, akikben valóban száz százalékosan magyar vér csörgedez – szépen átlépünk. 

Csak azért, mert nincs agyonsztárolva, viszont tagadhatatlanul letett valamit az asztalra. Paul Frederic Simon 1941. október 13-án született Newarkban, Magyarországról kivándoroltak a szülei. Apja Simon Lajos, nyelvész, főiskolai tanár, nagybőgős, basszusgitáros, zeneszeretetét tőle örökölte. A Lee Sims tánczenekar-vezetője. Az a legenda járja, hogy ő volt az első, aki a Magyar Rádióban elsőként hegedült. Édesanyja szintén magyar, Bellának hívták, és tanítónőként dolgozott.

Paul Simon már gimnazistaként elkezdte bontogatni szárnyait, itt ismerkedett meg Art Garfunkellel. Vele később duót alakítottak, ekkoriban még koruknak megfelelően Tom és Jerry néven szerepeltek.
Még csak 16 évesek, amikor megjelent Hey, Schoolgirl a Big Records által, és ezzel a számmal a slágerlista 49. helyét szerezték meg.
Paul Simon 1964-ig nagyjából 30 dalt írt, időnként együtt énekelt, dolgozott Garfunkellel, de még mindig a régi néven.
Aztán 1964-ben jött a Columbia Records, és úgy döntöttek, hogy simán, nevükön népszerűsítik őket. Így lettek Simon and Garfunkel. Megjelentettek egy albumot, azonban nem sikerült kitörni. Ezért Simon az Egyesült Királyba ment, és szóló karriert épített.
Ez az időszak rengeteg nagy sláger születésének ideje. Amerikában viszont közben producerük, Tom Wilson megpróbálkozott valamivel. A lemezről legsikeresebb számukat elővette, újra kevertette, más hangszereket is rakott a dalba.Aztán bepróbálkozott vele rádióknál. Az új hangszereléssel a dal a slágerlisták élére került. Erre a hírre aztán Paul Simon visszatért az USA-ba, és újra fellépett Garfunkellel.

Több albumot is kiadtak hirtelenjében, melyek ismét sikert hoztak. Aztán következett 1968, amikor a Graduate /Diploma előtt c. film zenéjéért, és a Mrs. Robinson c. daláért Grammy – díjat kapott a duó. 1972-ben kiadták a Paul Simon c. albumot. Filmekben is játszott, nem sok sikerrel. Viszont játszott Woody Allen Annie Hall c. filmjében, néhány jelenet erejéig.

Újabb szólólemeze sem volt igazán népszer, viszont 1981-ben a Central Parkban Garfunkellel félmilliós tömeg előtt adott koncertet, hatalmas sikerrel. Ott volt 1985-ben a We Are the World-ban, aztán jött a dél-afrikai dallamokat beépített, népszerűsítő Graceland album, ami szintén hatalmas sikert aratott. Felhasználta máskor a brazil zenei világ dallamait is.

Nem lehet egy pénzéhes ember, 1991-ben 750 ezer nézőnek adott ingyenes koncertet a Central Parkban. Próbálkozott musicallel is, az viszont megbukott. 2000-ben You’re the One albuma ismét siker, mégpedig nagyon nagy. 2014-ben Sting-gel világkörüli turnéra indult, 2016-os albuma Nagy-Britanniában egyből az első helyre került. Egy évvel ezelőtt búcsúkoncertet adott, elköszönt közönségétől.
A tizenkétszeres Grammy-díjas Paul Simon, a Dalszerzők és a Rock and Roll Hírességek Csarnokának tagja szólóénekesként, és a duó tagjaként.
Néhány évvel ezelőtt bíróság elé kellett állnia hangoskodásért feleségével együtt, a leírások alapján eléggé mondvacsinált ügyben.

Érdekesség, hogy míg más hírességeknek nincs ingyenes képe fenn, maximum a Wikipédián, neki minden zenei korból van fenn több is, sőt promo videó is, lehet, hogy ő felfogta, hogy ezek a fotók reklámnak is tökéletesek, és nem elvesznek vagyonából, hanem valahol épp szaporítják… Hisz népszerűsítik…

loading…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük