Két – összeillő ember…. – “A Hofi” és “A Koós”…. :)

Hofi a hatvanas években parodista volt, de nem csak prózában dolgozott, hanem énekeseket is parodizált.  Koós János táncdalénekes volt, de egyik legelső fellépése Vico Torriani  parodizálása volt, de amúgy is  a humor volt az éltetője. Ez a két művész találkozott aztán 1967-ben, ahol  mindketten a Halló! Itt Balaton c. műsorban léptek fel.

Úgy kerültek végül is közelebbi kapcsolatba, hogy egy közös szalonnasütés alkalmával Koós egy orosz dalt kezdett el énekelni “egyéni felfogásban”, és mivel Hofi látta a hülyülés lehetőség, csatlakozott is hozzá egyből. Ez adta meg az alapot a későbbi közös munkának. Sok-sok előadást tartottak együtt, állítólag megittak egy pohár bort, aztán már dőltek is a poénok.

Közben építgették mindketten saját karrierjüket, Hofi a csúcsra került saját műfajában, Koós János is a táncdalfesztiválok egyik legnagyobb sztárja lett, és halhatatlan slágereket ismerhettünk meg ekkoriban előadásában.
Így érkezett el 1976, amikoris az akkorra Kovács Katival az egyik legnagyobb magyar énekes-egyéniséggel kiegészülve, már hármasban is szórakoztatták a közönséget. Így jöhetett végül egy új műfaj…

A Kell néha egy kis csavargás 1976-ban készített rádió musical volt, mégpedig a Petőfi Rádióban mutatták be, a kor szórakoztató rádiójában.  Akkoriban próbálták volna kiadni nagylemezen a felvételét, de nem sikerült, mert a Hanglemezgyár azt mondta, kiadásra érdemtelen. Pedig olyan dalok voltak a leszavazottak között, mint a Próbálj meg lazítani, Macskaduett, Zenés étlap.

És mint ahogy említettem, 1976-ban elhangzott már ebben a bizonyos musicalban a Macskaduett, melyet kifejezetten már a Hofi – Koós duettnek írt Malek Miklós és Szenes Iván úgy, hogy létrehozásában Hofi Géza is közreműködött. . Ez akkoriban olyan sikeres volt, hogy Nepp József úgy gondolta, hogy többre érdemes, klipet csinál belőle.
A forgatókönyvet Hofi Géza, Szenes Iván és Malek Miklós írta, a zenéjét is ő szerezte,  Nepp József rendezte.

 Hofi-Koós: Megalkuvó macskák
Érdekessége, hogy a macskákat a két énekesről mintázta. Két lusta macskát alakítanak, akik reménytelen küzdelmet folytatnak az ügyes, és pofátlan egerekkel. És ha már lusták a macskák, akkor mi lehet a vége a történetnek?
Természetesen egy béke-, kompromisszum kötés a macsekok és egerek között.
A rajzfilmnek végül hatalmas sikere lett, azóta is bárhol, bármikor levetítik biztos a siker.
Hofi Géza és Koós János duettje örökzölddé vált…
A képre kattintva megnézheti a rajzfilmet!!!
Fotó: Fortepan/Urbán Tamás, Youtube, Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük