48 évig éltek házasságban…

 

Annak idején mindenkit megdöbbentett halálhíre, valahogy Ő hozzátartozott életünkhöz, és hatalmas energiája láttán meg sem fordult a fejünkben, hogy egyszer elmehet.

 

Koós János Kupsa Jánosként született Bukarestben 1937. november 20-án.
Édesapja Kupsa János, édesanyja Bartis Karola Gyergyószárhegyen, Hargita megyében élt.

Édesapja szobafestőként kereste a kenyerét, de Bukarestben dolgozott. Koós János édesanyja férjénél tett látogatásakor született

meg Bukarestben. Négy éves volt, amikor Miskolcra költöztek, ismerős volt a város, hisz nagynénje is ott lakott.  Édesapja kocsmáros lett, de ezt aztán elvették tőlük.

 

A zenei tehetség már kis gyermekkorban megmutatkozik, nála is így volt ez, Zeneművészeti Szakközépiskolát végzett, majd a Főiskolának az oboa tanszakára iratkozott be. Zenekarban játszott, de jó humorérzékével parodizált is, Vico Torianit, és akkori nagy magyarokat. Ekkor már a Kamara Varieténél dolgozott.

A táncdalfesztiválon ismerte meg a közönség, kétszer is első díjjal jutalmazták. Imádták erőteljes kifejezőkészségéért, jó mimikájáért.

Színészként is dolgozott, több filmben szerepelt, időnként ugyan túljátszva szerepeit, de hát nem volt színészi végzettsége.

 

Hofi Gézával énekes paródiákban hatalmasat alkottak, Kovács Katival pedig kiegészülve óriási sikerük volt.  Így az első magyar zenei paródia trió tagja lett, itthon műfajt alkottak. Később a Mikroszkópon és szerepelt, jól énekelt

mulatós, és magyar nótát is. Idővel egy ideig saját műsora is lett a televízióban. Népszerűsége ugyan már más volt, mint feltűnésekor, de végig szinten tudta tartani, mindenki tudta róla, hogy ő a “Koós Jani”.

 

Híresen nagy Focidrukker volt, nagy Fradista. Fiának már születésekor szurkolói igazolványt állíttatott ki.

1971-től élt házasságban Dékány Saroltával, akitől két gyermeke született Réka, aki színésznő lett, és Gergő.
Nem tagadta soha, hogy imádja a bort, így több Borrend lovagja is volt.

Megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét, ott van a tenyere nyoma a Rock Csillagok falán, Artisjus Életműdíja volt, és  Magyar Toleranciadíj tulajdonosa.

Olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint A férjek egyenjogúsága, A szívem egy vándorcigány, Annyi ember él a Földön, Kapitány, Kislány a zongoránál, Mondjátok meg Máriának, Sír a telefon
Egy ideje már egészségi gondokkal küzdött. A kórházban összeesett, és az orvosok már nem tudtak segíteni.

Élt 81 évet, a magyar könnyűzenei élet egyik alap embere volt.

Fotó: Pinterest.com, Fortepan.hu, blikkrúzs

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük