Karády Katalin, aki a háború idején gyermekeket mentett, és akit nem tudtunk megbecsülni…

Karády Katalin eredetileg Kanczler Katalin Máriaként látta meg a napvilágot, édesapja cipészmester volt. Kemény gyerekkoruk volt, apjuk szadizmusától rettegve. Lóversenyezett, a családdal nem foglalkozott.
Gyermekkorában néhány hónapig Svájcban és Hollandiában élt.
Húsz éves korában kötötte első házasságát, egy vám tisztviselőhöz ment hozzá, de házasságuk csak pár évig tartott.
Színészetet Tarnay Ernőtől, majd Bárdos Artúrtól tanult, később pedig Cs. Aczél Anna okította színészi tanodájában, ahol énekelni, viselkedni, öltözködni is megtanult.
Egy újságíró fedezte fel egy budai mulatóban. Ő találta ki számára az eredetinél lényegesen jobban hangzó nevet.
1939-ben kapta meg első filmszerepét a Halálos tavaszban. Kivételes eleganciája, és egyedi, különleges hangja tette különlegesség. Volt olyan év, amikor kilenc filmet is forgatott.
Jegyese lett Horthy kémfőnökének, Ujszászy István Karády számára egy villát is vásárolt, ám a férfit  a háború után az ÁVH fogságban tartotta, majd nyoma veszett. A férfi elvesztése Karádyt megviselte. Érdekesség, hogy az Ujszászy által vásárolt villa Budán a XII. kerületben áll, és a kilencvenes években Antall József, és Horn Gyula lakhelye is volt.
Mint a legtöbb nő, Karády sem volt megelégedve magával, főleg alakját nem szerette, ezért bizonyos helyzetekben, amikor alakja jelent csak meg a képen,  dublőre állt kamerák elé.
A németek bevonulása után karrierjének annyi lett, nem foglalkoztatták, filmjének forgatása is leállt. Rövidesen letartóztatta a Gestapo, megkínozták.
Sokan nem tudják róla, hogy gyermekeket mentett meg a Dunába lövéstől. Egy maréknyi ékszert adott a katonáknak annak fejében, hogy hagyják élni a gyerekeket. És a gyerekeket nem csak hogy megmentette, de lakására vitte őket, és a háború végéig nevelte, gondozta, ellátta őket.  Ekkor még reménykedett benne, hogy vőlegénye életben van.

1945-bn egy Moszkvából hazatérő ismerőse közölte vele, hogy Ujszászyt az ÁVH meggyilkolta, ekkor Karády idegösszeomlást kapott, holott ekkor még szerelme iratok tanúsága szerint még életben volt.

Karády mellőzött lett, eleinte még az Operettszínházban foglalkoztatták, 47-48-ban még leforgatott pár filmet, de aztán teljesen elfordultak mellőle.  1950-ben Gobbi Hilda járt közben, hogy felléphessen a Fővárosi Nagycirkuszi Színészek a porondon c. műsorban. Ez volt utolsó budapesti

fellépése, utána már csak a vidék maradt. De ott se hagyták nyugton, sokszor füttykoncert, üvegdobálás volt a jutalma. Végül is február 18-án barátnőjével, Frank Irmával, öltöztetőnőjével Mohácsi Ilonával, és Lantos Olivérrel, táncdal énekessel egy egy embercsempésszel elindult a határ felé…

Itthon maradt szüleit meghurcolták, házukat elvették, kitelepítették őket, édesanyja rövidesen meg is halt.

Több országot megjárt, először Ausztriában, Svájcban, majd Belgiumban élt, aztán Brazília következett, majd a hatvanas évek végétől az USA-ban telepedett le, ahol kalapszalont nyitott, s kerülte a nyilvánosságot.

Valahogy elege lehetett a magyarokból.
1980-ban Magyarországra hívták, ám ő maga helyett egy kalapot küldött…
1990-ben halt meg New Yorkban, 79 éves korában, de hamvait hazahozták, és a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük