Tudod, hogy miért ért véget a Mazsola és Tádé sorozat, gyermekkorod egyik alapmeséje?

Az ok egy tragikus halálos baleset, és az addigi főszereplők nélkül a sorozat már nem lett volna hiteles, a karaktereket már örökre velük azonosítja mindenki. És ennek így is kell lenni.

A Mazsola sorozatot Bálint Ágnes indította útjára, ugyanúgy, mint a Cicavíziót, pontosabban a Futrinka utcát, még a kezdetek kezdetén. Az ő gyermeke volt a TV Maci is, mint Mazsola és Tádé is, és persze a másik főszereplő Manócska.

Mazsola születése véletlen, hisz Bálint Ágnes meglátta a Rádió- és Televízió Újságban Bródy Vera duzzogó malac rajzát. Megvolt az ötlet, s megvolt a báb is, mert a raktárban már évek óta ott porosodott egy kis figura, aki akkor még szimplán malacka volt, később kapta a Mazsola nevet – viszont kellett hozzá egy türelmes felnőtt valaki is. Aki irányítgatja, terelgeti, féltő szeretettel nevelgeti. Na, ő lett Manócska.
A sorozat egyből a tv-nézők szívéhez nőtt, hisz mazsola ugyanolyan kisgyermek volt minden jóságával és rosszaságával együtt, mint a tv-t néző gyermekek.
Egy idő után azonban az alkotók úgy érezték, hogy valami frissítés kéne, ezért kapta Mazsola kistestvérnek  Tádét, a tengerimalacot. Ő volt a kis esetlen, világra csodálkozó új családtag, aki bizony előhozza néha a testvéri féltékenységet is.

Mazsola megformálója Havas Gertrúd színésznő- és bábszínésznő volt. Manócskát pedig párja, Bölöni Kis István játszotta egészen 1982. tavaszáig, április 11-éig.
A végzetes napon – mivel nem jelentek meg  szokásuktól eltérően a délelőtti próbán, ezért munkahelyüktől, a Bábszínházból kimentek hozzájuk, nincs-e valami gond.
De hiába kopogtattak, csengettek, már senki nem nyitott ajtót.
A színészházaspárral szénmonoxid végzett, álmukban érte őket a halál.
Haláluk után a sorozat folytatásának tervét levették a napirendről, és a bábokat innentől sohasem húzta senki fel a kezére.
Manócska örökre megmaradthatott így Bölöni Kiss István, Mazsola felejthetetlen figurája pedig Havas Gertrúd hangján emlékezetünkben.
Fotó: Rádió- és Televízió Újság, Pinterest.com, Fortepan.hu/Urbán Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük