Mi is volt a KMK?

A második világháború után az országban ismeretlen volt a munkanélküliség, hisz az állam feladata volt a teljes foglalkoztatás. Ebben az időben, ha valaki betévedt egy munkahelyre lényegében kötelező volt felvenni. Ha emberünk mégsem igyekezett elhelyezkedni, akkor közveszélyes munkakerülő lett, és ez bizony büntethető volt.  

Ezt a kifejezést már az 1900-as években is ismert volt. 1913-ban már törvényt is hoztak e címszó alatt – ha valaki munkaképes volt, és helyette mégis csavargásra, munkakerülő életmódra adta a fejét, akkor elzárással büntethették. Ezzel együtt tiltott volt a szerencsejáték, és a futtatás is.

A Rákosi korszakban már átnevelésről, és munkára fogásról beszélnek. Úgy gondolták, hogy ezzel a bűnözést is vissza lehet szorítani, ami persze valóban így van. Ekkor már a munkakerülőket megvetés és gyűlölet vette körül. Az ötvenes-hatvanas-hetvenes években, ha valaki nem dolgozott, bár megtehette volna – összesúgtak a háta mögött és úgy néztek rá, mint a véres ingre.

1978-ban törvényt is hoztak, miszerint ha valaki munkaképes, de munkakerülő életmódot folytat, akkor szabálysértést követ el.És ha ez ismétlődött bizonyos időn belül, akkor már tényleges szabadságvesztéssel sújtották. De akár javító-nevelő munkát, vagy pénzbüntetést is kiróhattak rá. És még ki is tilthatták.

Ekkoriban évente több száz embert ítéltek el munkakerülésért, és vonultattak börtönbe szabadságvesztés letöltése miatt. De ennek tízszerese volt azoknak a száma, akiket pénzbüntetéssel sújtottak.
A közveszélyes munkakerülés aztán értelmetlenné vált 1989-től, amikor a rendszerváltással egy időben  sok embernek addig stabil munkahelye megszűnt.

Ha szokatlan időben az utcán tartózkodtál – éjszaka, hajnalban – szinte biztos volt, hogy a rendőr megállított igazoltatás címén.  És mivel a személyi igazolványban akkoriban be volt jegyezve tényleges munkahelyed – ha nem dolgoztál, szinte biztos volt az előállítás.

Jelenleg is van bizonyos mértékű munkanélküliség, de jelenleg a munkanélkülieket mesterségesen gerjesztett megvetés övezi.  De mindenesetre a büntethetőség már a múlté…
Fotó: Fortepan – Magyar Rendőr

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük