Mikor készülhetett ez a fotó? Falun, vagy városon?

 

Nosztalgia – régi konyha. Mind a falvakban, és városokban  a hatvanas-hetvenes években is használták a sparheltet.
A falusi férfi nem vett részt a háztartási munkában, az ő dolga a ház körüli munkák, az állatok, és a földeken adódó munkák ellátása volt. Általában ennek megfelelő is volt az öltözködése, munkásruha, gumicsizma.

 

A konyhába jószerivel csak étkezéskor, vagy pihenéskor tért be, ezért sok falusi konyhában ott állt a sarokban a sezlon, ahova a fáradt ember ledőlhetett kicsit. Ezek még annak idején vagy lószőrrel, vagy szalmával voltak bélelve, fejrésze magasítva, így a nap közbeni pihenéskor még párnára sem volt szükség.

Városokban napközbeni pihenésre is a hálót használták – persze azért is, mert a falusitól kisebb konyhákba fekvőhely már nem fért volna be.
A konyha legfontosabb berendezési tárgya volt a sparhelt, amit nem csak a háziasszony tartott nagy becsben, hisz melegítette is a konyhát, főzni, sütni, vizet melegíteni is lehetett vele, sok helyen a szobát is ezzel fűtötték fel. A macskák előszeretettel használták ki a sparhelt adta meleget. Nem csak mellette feküdtek szívesen, hanem ha már csak kis lánggal égett akkor a szélén is, vagy ha netán nyitva felejtődött a sütő ajtaja, akkor oda is bebújtak.

A fotón látható házigazda épp burgonyát tisztít, városiasan öltözött, és feleségének ruházata is hasonló.
A sparhelteket a hetvenes években váltotta fel a nagyobb településeken a gáztűzhely, míg falvakban a mai napig sokan – főleg az idősebb korosztály – használja.

Fotó: Szubjektív nosztalgia
Fortepan.hu/Fortepan

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük