Szilveszteri babonaságok

Ha ezeket a Szilveszteri-Újév napi babonákat betartod, akkor számíthatsz rá, hogy boldog, szerencsés év elé nézel, de legalábbis megtettél mindent érdekében! 

 

Szilveszter napján ne egyetek meg mindent, maradjon étel az asztalon, hűtőben! Így jövő évben sem fogtok hiányt szenvedi semmiben.

Egyetek rétest, mert az a boldogság kovácsa. A szilveszteri, újévi rétessel nem csak a tészta, hanem az élet és a boldogság is hosszúra nyúlik! 

Újévkor feltétlen szegjetek kenyeret, hisz így lesz családodnak kenyér, s étel egész évben!

Még véletlenül se adjál kölcsönt e napon, és persze ne is kérjél! 

Semmit nem szabad ekkor kivinni a lakásból, mert elszáll, kimegy a házból a szerencséd.

Újév napján még véletlenül se veszekedjetek! Egész napos kedved, hangulatod meghatározza majd az évedet. Ha jó kedved lesz elsején, egész évben boldog leszel. 

Minden olyan dolgot, amiben fogyó eszközt tartotok töltsétek meg, mert csak így lesz bőséggel jövő évben is! Cukor, liszt, fűszerek, dohány – minden készlet, ami már nem teljes. De nem árt teli tankolni a kocsit sem, hogy jövőre se legyen gond az üzemanyaggal!

Nemcsak a házat, a gépkocsit is ki kell takarítani, és át kell nézni, nincs-e valami gond, ha igen, akkor még újév előtt ki kell javíttatni, hisz így jövőre semmi probléma nem lesz vele. 

Elsején – főleg hajnalban – illik szerencsepénzt adni annak, akitől vásárolunk valamit, mindegy, ha egy üveg sör is az. De annak is szerencsepénzt kell adni, aki Újév napján először köszöntött bennünket.

Ha valaki szerencsés akar lenni jövőre, akkor az Újévkor kapott szerencsepénzt feltétlenül hordja magánál egész évben! 

Jó ideje divat már ilyenkor gesztenyével töltött pulykát enni, pedig csak szerencsétlenséget hozhat, hisz a pulyka mérges állat, madár, tehát viszálykodást hoz a házhoz az újévben.

Még mai napig szokás sok helyütt, hogy éjfélkor kimennek az ólba, és meghúzzák a malac farkát, mert szerencsét hoz egész évre. Kipróbálni ki lehet, már ha van ól, és van malac… 

Január elsején ne vásároljunk semmit! Költekezős esztendőnk  lesz ellenkező esetben…

Szilveszterkor ássunk el egy érmét, másnap meg ássuk ki, akkor biztos hogy szerencsés évünk lesz.

Ilyenkor illik a háziállatokat is jól lakatni, hisz a Szilveszteri dínom-dánom nem csak az aznapi mulatozás része, hanem ha ilyenkor tele tömjük a potyeszt, akkor egész évben jóllakottak lehetünk.

Szilveszterkor, Újévkor együnk gyümölcsöt. Almát, vagy ami elénk kerül! Ez azért fontos, hogy gyümölcsöző évünk legyen. 

Ha egy állat Szilveszterkor elszökik, akkor a házastársunk hűségének is annyi lesz. Úgyhogy vigyázzunk kutyára, macskára – el ne kóricáljanak!

Legyen nálunk feltétlen készpénz, ha csak egy ötforintos is, hogy következő évben abból is bőséggel legyen. 

Újév napján tilos munkálkodni! Főzni lehet, de se takarítani, se mosni nem szabad. És ha már mosni nem szabad, akkor nyilván teregetni sem, mert úgy tartották, hogy akkor az év folyamán akasztott ember lesz a háznál. 

Az állatok alá friss szalma dukált, ugyanúgy, minthogy az óév utolsó napjaiban a lakást is át kell takarítani, mivel csak tisztán lehet menni az új évbe, másképp oda a szerencse, és még egész évben kosz lesz.

Az asztalra a mostanában elterjedt hiedelmekkel ellentétben, nem csak lencse, hanem más hüvelyes is borsó, vagy bab kerülhet. A lényeg, hogy sok apró magból álljon az étel, hisz úgy lesz szerencsénk abban az évben, úgy lesz annyi pénzünk, amennyi magból állt a levesünk, főzelékünk. Úgyhogy, ha valaki nem szereti a lencsét, de hisz a babonában, akkor nyugodtan főzzön más hüvelyest, a szerencse csak emiatt nem fogja elkerülni! 

Malacot is sütni kell ekkor, de legalább disznótoros, vagyis sült kolbász, hurka kell az asztalra. A malac ugyanis kitúrja a szerencsét, hozzásegít ahhoz, hogy abban az évben minden úgy sikerüljön, ahogy elterveztük.(baromfit azért ne, mert az elkaparja, a hal meg elúszik vele)

Ha ifjú lányok vannak a háznál – ez a nap alkalmas a házassági jóslásokra, gombócfőzésre. A gombócfőzés annyiból áll, hogy az elkészített tésztákba egy-egy fiúneves cetlit rejtenek, ki melyiket kapa, az lesz a férje. Ez a módszer manapság nagy eséllyel a gombóc készítésnél elakadna… 

Ám aki nem tud gombócot készíteni, azért még ólmot, vagy viaszt – nagy eséllyel – tud önteni. A felmelegített anyagot hideg vízbe csurgatjuk, majd megnézzük milyen formát vett fel, aztán indulhat a logika. Ne ijedj meg, ha egér alakot látsz, nem fogja egy egér dinasztia ellepni a házad – ez új szerelmet jelent, a sárkány, vagy kulcs gazdagságot, a hagyma az bosszúságot, a szőlő boldogságot jelent.

Ez volt az a nap, amikor elkészítették a Fokhagyma kalendáriumot, vagyis 12 fokhagymát raktak ki az ablakba, kicsit megsózták. Amelyik másnapra benedvesedett, az a hónap nagyon csapadékos lesz – gondolták. Készítettek szerencse pogácsát, melynek az a lényege, hogy annyi pogácsát sütnek erre a célra, ahányan az asztal körül fognak ülni. Az egyikbe elrejtenek sütés előtt egy tisztára mosott pénzérmét. Aki a pénzes pogácsát kapja, annak abban az évben szerencse áll a házhoz. 

Ha valakinek távol élt a menyasszonya, vőlegénye, akkor a szilveszteri pezsgőből a párja adagját a földre öntötte. Ráadásul az ilyenkor kiöntött folyadék szerencsét hoz, dőlni fog a lé… 🙂

Újév napján még véletlenül se vigyük ki a szemetet még a szemétledobóig sem, mert azzal  az egész évi szerencsénket is kidobhatjuk. 

Régen az állatok jászlába patkót raktak, hogy következő évben egészségesek legyenek. Persze erre a célra vásárolt patkó nem felelt meg, csak az út szélén talált, használt vasdarab.

Örültek ha Újév napján vendég érkezett a házhoz, de ilyenkor csak férfit vártak, mert ha nő jött először, az balszerencsét hozott. Sőt: Nem ártott, ha a férfinak bajsza is volt…
 Óriási szerencsét jelenthetett, ha valaki ilyenkor kéményseprővel találkozott, nem csoda, ha így gondolták, mivel ezen a napon ők sem dolgoztak, így igencsak ritkán találkozhattak vele. 

A patkó nem csak szimplán szerencsét hoz, hanem termékenységet is biztosít, tehát ha valaki gyereket akar, akkor nem árt, ha a szobában ott egy talált patkó is. Még akár a matrac alá is be lehet rakni.

Ezek a hiedelmek, szokások arra jók, hogy biztosnak érezzük – nem kerülhet bennünket el a szerencse a következőkben sem. És ha így gondoljuk, nagy eséllyel így is lesz… 

Fotó: Fortepan.hu/Urbán Tamás

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.