Szilveszteri babonák és szokások

Szilveszter napját 1691-től ünnepeljük,  ekkor nyerte el végleges időpontját, a december 31-ét. Neve pedig I. Szilveszter pápára utal. 

Sokan a mai napig hisznek benne, hogy ami Újév napján történik, az egész évüket meghatározza.

Fontos  volt, hogy az első Újévet köszöntő férfi, és lehetőleg bajszos legyen.A női vendég ilyenkor nem volt kívánatos, mert balszerencsét jelentett. 

Lényeges, hogy január elsején nem szabad szemetet kidobni, mert azzal együtt a szerencse is távozik a házból. Ez viszont persze azt is jelenti, hogy Szilveszterkor nem szabad szemétnek maradnia a házban.
Ilyenkor se az asszony, se a jószág nem dolgozhatott – szép ez az egy kalap alá vétel… Nem?
Jósoltak is egész évre.

Kiraktak az ablakba 12 gerezdnyi fokhagymát, és ha azok másnapra átnedvesedtek, akkor arra a hónapra sok csapadékot jósoltak.

A lányok gombócot főztek, mindegyikben egy férfinévvel. Amelyik a leghamarabb feljött, az abban lévő név mutatta meg, ki is lesz a férj. De ilyenkor ólmot, és viaszt is öntöttek, a képződött formák alapján jósoltak a következő évre.

Elsején fontos volt hideg kútvízben mosdani, hogy egész évben életerősek legyenek.
Az éjfél előtti nagy hangú mulatságoknak meg van a népi eredete, ilyenkor hangoskodással, zajkeltéssel próbálták elűzni az óév ártó szellemeit. Ilyenkor, az óév utolsó óráiban foglalták össze az emberek előző évi hibáikat, és mondhatták el, hogy gondolják a jövőt. 

Már az ókortól nagy hagyománya volt a csoportos óév búcsúztatásnak.
Azt pedig, hogy vannak olyan ételek, amiket szinte kötelező fogyasztani, s vannak olyanok, amik tiltó listán szerepelnek – mindenki ismeri.
Például csirkét nem ehetünk ilyenkor, mert elkaparja a szerencsét, a sertés viszont kitúrja, tehát az szabad listás. Ilyenkor fontos a lencse és a bab fogyasztása is, mert sok pénzt hozhat a házhoz. A Karácsonykor oly fontos halat sem szabad ilyenkor enni, mert elúszik a szerencse elől.
A világ minden pontján búcsúztatják az ó évet, és köszöntik az újat, különböző formában persze, más szokásokkal, és van, ahol más időpontban, másfajta naptárt használva.
Angliában, a házigazda az óra első ütésénél kinyitja a hátsó ajtót és kiengedi az óévet. S mikor elüti a 12-t, beengedi az ajtón az újat.
Az olaszok újévkor kidobálják a megunt dolgaikat, nem árt óvatosnak lenni…
Dél-Afrikában is ez a szokás, de ott nagy dolgokat is kidobhatnak az ablakon, manapság már ritkán, mert a rendőrség nem tolerálja. 
A svédek erre a napra saját maguk készítenek gyertyákat, és azt ajándékozzák egymásnak.
Több országban, pld Bulgáriában, a szomszédos Romániában, és Ausztráliában is dívik az a szokás, amikor meg meglepi tortát szolgálnak fel, közvetlenül újév kezdete után. Belesütnek egy pénzérmét, és aki azt az érmét kapja tortaszeletében, az jó évnek nézhet elébe.
Japánban  108 harangütés jelzi, hogy új év van.
Kubában azért, hogy sima, nyugodt lefolyású legyen az újév – egy edényt megtöltenek vízzel, aztán kiöntik az ablakon. 
Kolumbiában az idősebb generáció gólyalábról viccet kiabálnak az embereknek.
Oroszországban még az ortodox naptárt használják, vagyis jóval később indul náluk az újév, mint a világ többi részén. 
Elsőként Szamoán érkezik meg az új esztendő, és távozik a régi, utoljára pedig Hawaii búcsúztatja el az  óévet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.