Magyarnak született, itthon szinte senki se ismeri, ám Hollywood 684. csillaga, és egy Oscar-díj az övé

És ő volt a világ legszeretetreméltóbb csirkefogója…
Mert hogy mindig ugratott valakit, de haragudni rá képtelenség volt, ugyanis tréfái sosem mentek túl egy határon.
És ha már színész –  hatalmas bohém is volt…

 

Nem szerencsét próbálni ment ki, hanem hívták. Mégpedig nem is akárki, Zukor – már jó előre előkészítette neki a terepet, nem a semmire ment. Viszont Magyarországon nem tudott  senki az útról, titokban vitték ki. Filmsztár szerepet szántak neki.
A történet amúgy fölöttébb érdekes, csak hosszú…
Itthon is ismert színész volt, de színházban játszott – nem filmen.
A Hollywood Boulevard-on a 684. csillag egy magyarországi születésű, Oscar, és Golden Globe-díjas magyar színészé, akinek pályafutása a Vígszínházban indult, majd Hollywoodba kivándorolván Charlton Hestonnal, Buster Keatonnal, Orson Wellessel, Katharine Hepburnnel, később Elvis Presleyvel is együtt játszott
Sőt, Oscar-díjjal is jutalmazták színészi teljesítményét, mégpedig az Őrség a Rajnán c. filmben nyújtott alakításáért.

A színészt úgy hívták, hogy Lukács Pál, aki amerikai filmes karrierjét Paul Lukas néven építgette. Budapesten született Munkácsi Pálként, még 1894-ben, és Amerikában halt meg 1971-ben. A Lukács név nem felvett neve, hanem  1903-ban örökbe fogadta őt  és nővérét Lukács János.

Tagja volt a Kassai Nemzeti Színháznak. Megjárta az első világháborút, majd a Vígszínházhoz szerződött.

Egy kis történet 1926-ból: 1926-ban már igencsak népszerű volt itthon, de mint oly sok színész, ő is többet költött, mint amennyi a gázsija volt. Kissé nagyúri életmódot folytatott, felgyűlt az adóssága és nem tudta fizetni. Szerencséje volt, mert akadt egy lámpagyáros barátja, aki egy újfajta, bárhol felszerelhető lámpácskát hozott forgalomba.
Lukács meglátta benne a lehetőséget, és kért tőle jó pár darabot. Ő meg tartozásai fejében osztogatta.  Góth Sándornak is tartozott, és nemhogy letudta volna tartozását a lámpa átadásával, még plusz pénzt is akart tőle.  Végül rávette Góthot a fizetésre. Utólag gondolta át Góth, hogy nem lesz ez így jól, ezért aztán a többi kölcsönadóval úgy döntöttek, hogy bemennek Lukács öltözőjébe, és lefoglalják a maradék lámpákat.

 

Ez aztán meg is történt, 24 darab lámpát hoztak el onnét, Lukács csodálkozott is, mikor nem találta őket.
Utána aztán a Vígszínház öltözőiben a kölcsönt folyósítók jól elzárva tartották a lámpácskákat.
Hogy mi lett a végkifejlet, nem tudni – de látszik a történetből, hogy itthon is minden hájjal megkent  bohém ember volt.

Pont a lámpaügylet környékén ismerte meg  második feleségét Benes Daisy-t, a nézőtéren ült az első sorban.  Nem találkoztak, de egy éven keresztül minden

nap három szál vörös rózsát küldött a lánynak.  Aztán az egy év elteltével lakására hajtatott, és megkérte kezét.  Három nap múlva meg is történt az esküvő, és a nő haláláig együtt is éltek.

Kint élte a nagyvilági férfi életét, ágyban reggelizett, szakácsnője volt. Ugyanakkor minden kóbor állatot befogadott, egyszerre általában 15-20 kutyát tartott.
Hatalmas vágya volt, hogy egyszer majd világ körüli útra mehessen repülőjével.  Sokat teniszezett, sokat golfozott, viszont nyugodt ember hírében állt, mindent kényelmesen csinált, fölöttébb kitartóan.

Csak a mának élt, nem törődött a holnappal. 1930-tól már hangosfilmekben tűnt fel.  Együtt játszott Elvis Presleyvel Acapulcói kaland c. filmjében.

 

Imádott felesége meghalt 1962-ben, évekkel később aztán  újra megházasodott. 1971-ben nyaralni mentek harmadik feleségével kettesben Marokkóba, de Annette M. Dresens váratlanul meghalt. A színészt annyira megviselte felesége elvesztése, hogy másnap infarktust kapott, és ő is elhunyt. Így ért véget a bohém magyar tehetség élete…
Fotó: Femina, Pinterest

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.