Emlékszel még rá? Ő volt a Hajdú Energomat… – videóval

És a kistestvérére emlékszel még? Annak idején Tégláson gyártották őket, mint minden Hajdú gyártmányt.

Volt az Energomat, ami egy átlagos fürdőszoba kelléke volt. Automata mosógép volt, mely nagyon szépen mosott, viszonylag egész sok programmal, tűrhetően centrifugált, ritkán romlott el, van, amelyik a mai napig hibátlanul üzemel.
Egyetlen probléma volt vele, irgalmatlanul sok vizet használt. Ha valaki megvette, számíthatott rá, hogy a vízszámlája emelkedni fog. Ha csak nem lakótelepi lakásba vette, inkább vállalva a nehézkes fürdőszobai közlekedést viszonylag terjedelmes helyfoglalása miatt. Ugyanis akkoriban még a legtöbb helyen nem volt egyedi vízóra, így aztán nem igazán foglalkoztak az emberek azzal, hogy egy mosógépnek mennyi a vízfogyasztása.
A sorházak, panelházak fürdőszobáit picurkákra tervezték, ezért gondban volt az, aki ott gépesíteni akart. Ha valaki keverőtárcsás mosógépet vett centrifugával, akkor sokszor azt a megoldást választotta tárolásukra, hogy a mosógépet sarokba állítva a centrit a tetejére rakta üzemen kívül. Így csak egy gép foglalta üresjáratban a helyet.  No, de ha valaki automatát akart, akkor bajban volt, mert vagy vállalta az oldalazva közlekedést, vagy inkább lemondott a fejlesztésről. Úgyhogy végül is a Hajdú gyár elszánta magát egy nagy, pontosabban egy kis lépésre, kifejlesztette a Hajdú Minimat mosógépet, mely a parányi háztartásokban is elfért. Valójában nem tudom megmondani, miért főleg a magasságát kellett minimalizálni, de  így is sokan választották ezt a darabot.

 

Egy idő után azonban elterjedt róla a hír, hogy nagy ugri-bugri, centrifugázásnál végigugrálta, bejárta az egész fürdőszobát. Így aztán később csak azok választották, akik más gépet semmiképp sem tudtak elhelyezni.
Mai napig az Energomat sok helyen üzemel. Inkább vállalják a tulajdonosok  s magasabb üzemben tartási költségeket, mint hogy új, paneles mosógép vásárlásába fektessenek  – nyilván a Hajdú megbízhatósága, és az újfajta mosógépekhez viszonyított olcsó javítási költsége miatt.
A Filmhíradók Online videója a téglási gyárban készült, még a hagyományos keverőtárcsás, és az első automata mosógépek gyártását mutatja be. 1972-es felvétel, nem egy “friss darab”…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.