Nektek is volt hímzett falvédőtök? Nálatok melyik lógott a falon?

 

Nálunk a konyhában ezzel a szöveggel lógott falvédő a tűzhely fölött, az asztal felett pedig: Akármilyen kedves vendég, három napig untig elég…  (Ennek is meg volt az értelme, a rokonság elég sokszor tette tiszteletét…)

 

Falvédőket már régen használtak a konyhákban, szobákban. Főleg azokon a helyeken, ahol nagyobb szennyeződésnek lett volna kitéve a fal. Ilyen a konyha tűhely körüli része, az asztal környéke, vagy a szobában az ágy feletti rész.

Ezek a felvédők azonban nem csak takarásul, és díszítésül szolgáltak, hanem tanácsokat, útravalót, üzeneteket adtak az ifjú párnak.  Olyan igazságokat lehetett kimondani velük, amit egy átlagember szóban nem tesz meg, mert nem akarja megsérteni a másikat. És olyan dolgokat, amiket elértek, vagy inkább csak el szerettek volna érni az életben.
A falvédők hímzése az asszony dolga volt. Eleinte ő maga találta ki a mintát, és varrta rá a szöveget is, majd a későbbi időben terjedt el az előnyomott, amit csak ki kellett hímezni.
Először a XIX. századi Németországban jelent meg, aztán nagyon rövid idő alatt hozzánk is eljutott. Ha nézegetjük őket ott van benne a történelem, a gazdasági helyzet, a szokások.
Ez a fajta falvédő főleg az egyszerű, falusi, vagy városi munkás családok dísze volt. Fehér vászon alapra, legtöbbször kék, vagy piros színnel hímezték.

Témái hétköznapiak voltak, szerelem, házasság, pénz… És üzenet. Férjuramnak, vendégnek, szomszédnak…

Láncöltéssel hímezték legtöbbször, a

kimunkáltabbakon feltűnik a lapos hímzés is. Körbe pedig legtöbbször díszes, vagy sima pelenkaöltéssel varrták, szegték.  A feliratok sokszor mindenki által ismert népdalból idézetek, közmondások voltak.  Sokszor igencsak humoros, vagy pajzán szösszenetek…

Az egyszerű falvédőn kívül használtak faliszőnyeget is, ami lényegében puha szőnyeg volt. De az igazi, ami mindenki szívét megdobogtatja az, ami a konyhában, a sparhelt környékén lógott, és ami szövegének kibogozását gyerekként először megtanultuk…

  

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.