Egy rövid királyság története

Édesapja gyári munkásként dolgozott, délután pedig a Vidámparkban gépkezelőként.

Zámbó György vasesztergályosként kereste kenyerét, s mivel két munkája is volt, hogy egyre növekvő családját el tudja tartani – legtöbbször csak estére ért haza.
Nagy volt a rokonság, így sokat segített – főleg a gyermekek nevelésében.

Ők a nyarak nagy részét egy Hajdú-Bihari kis településen Hajdúdorogon töltötték, hisz mindkét szülő oda való volt. Jimmy nagymamája egy kifőzdét is üzemeltetett. Édesanyjuk a házasságkötés előtt Cifra Annának hívták, öt gyermeket szült, Jimmy volt a negyedik. 1958 január 20-án érkezett, az egész család örömmel várta.
Már fiatalon megmutatkoztak művészi ambíciói, imádott táncolni, és már ekkor nagyon muzikális volt. Gyakran jártak a Vidámparkban, szinte állandó vendégek voltak, hisz édesapjuk a körhintán volt gépmester. Itt kezdett el rajongani a zene iránt, hisz a hangszórók egész nap ontották a régi, és korabeli slágereket. Zenei általánosba íratták be, és kilenc évesen már meg is alapította első együttesét.
Ekkor már zongorázott, és harmonikán is játszott, de az éneklés is mind jobban ment neki. Biztos, hogy már ekkoriban megmutatkozott tehetsége, hisz testvéreivel együtt a Rádió Gyermekkórusában énekelt, oda pedig tényleg csak a legtehetségesebbeket vették fel.
Az általános iskola elvégzése után zenei gimnáziumban érettségizett, majd a zeneakadémia jazz-ének szakán tanult. Tehát képzett zenész volt. 1975-ben, 17 évesen megszerezte az ORI előadóművészi engedélyét, innentől kezdve tarthatjuk számon művészként.

1977 és 1982 között bárokban, lokálokban lépett fel. Majd pályafutását az Egyesült Államokban folytatta, itt énekelte fel első lemezét is 1987-ben, és ekkor ragadt rá a Jimmy név, mert kint nem tudták hová tenni Imi nevét.
Bár jól érezte magát kint, 1988-ban visszatért Magyarországra, és fellépett a Tessék választani-ban, majd következett a nemzetközi Interpop fesztivál, ahol elnyerte a szerzői és előadói díjat is a Valahol bús dal szól c. számával. 1989-ben megint fellépett a Tessék választaniban, 1991-ben pedig megjelent első haza albuma Csak egy vallomás címmel. Ekkor már itthon is ismert volt, a közönség felfigyelt négy és fél oktávos hangterjedelmére. 1995 és 96 között A Távol-Keleten koncertezett, de a környező országokban is sokat fellépett. A Budapest Sportcsarnokban kétszer is adott telt házas koncertet. Hatalmas volt az érdeklődés, így kitűztek még egy időpontot, amit már az eredeti helyszínen nem tudott megtartani, mert a csarnok leégett.

1999 az RTL-Klubon szerepelt saját műsorával a Karácsony Zámbó Jimmyvel, és mivel a nézettség jelentős volt, ezért lett folytatása is, a Dalban mondom el. Ez 2000-től ment egészen haláláig.
1977-ben kötött házasságot első feleségével, egy közös gyermekük született. A válás után ismerkedett meg második feleségével. Ebből a házasságból két gyermek született.
Barátnője volt egykor Háfra Mari modell, történetükről könyvet is írtak, dolgoztak is együtt videóklipen. 1998-ben Miskolctapolcán volt, és a hotel tulajdonosa, miután megszállt ott szállodája nevét átkeresztelte Zámbó Jimmy hotelre.
Többször jótékonykodott, hisz elég jelentős vagyonra tett szer, több koncertet is adott e célból. Egyik legönzetlenebb cselekedete  az volt, amikor a Delhusa Gjonnal készített lemezért járó összeget, mely lemezt a Vöröskereszt tízezer példányban adott ki a tiszai árvízkárosultak megsegítésére ajánlotta fel.

 

2001. január 1-jén pótszilveszteri buli volt Zámbóéknál, amikor Zámbó Imre pisztolyával főbe lőtte magát. Családja szerint meg akarta mutatni a jelen lévőknek mekkorát szól a fegyver. Két lövést leadott, majd kiürítette a tárat. Csakhogy ennek a típusnak a csövében még ott marad a lőszer attól függetlenül, ha a tárat kiürítik…Először feleségére fogta a fegyvert, de hogy megnyugtassa, nincs benne töltény, ezért saját halántékára célozva húzta meg a ravaszt. Aznap délelőtt halt bele sérülésébe a Honvéd Kórházban. Szilágyi János interjúja, amit még akkoriban készített vele, amikor még igazi országos ismertségnek nem örvendett megmutatja valódi egyéniségét.

 Sokan a végletekig rajonganak érte, sokan pedig idegenkedtek, és idegenkednek a körülötte lévő felhajtástól. Vannak, akik  mai napig Királyként emlegetik, utalva ezzel szinte páratlan hangterjedelmére, előadó művészetére.
Akik  nem tartoztak rajongói közé, ők is elismerik tehetségét…
Fotó: Borsonline, Wikipedia

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük