Ma 46 éve ment el a lány, akinek szemében kölyökmacskák kergetőztek…

Volt férje mondta róla József Attila Flórához írt verse kapcsán.

Ő szerelméről azt mondta, szemében csikók kergetőznek. Kaló Flórián szerint, ha a költő még él 20-25 évet, és látja Domján Editet szegedi éveiben szubrett szerepben, valószínű, hogy azt írta volna: Ő az a lány, akinek szemében kölyökmacskák kergetőznek.

A művésznő szerelmének mindenki Szécsi Pált tartja, akivel kevesebb, mint egy évet voltak együtt. De Domján Edit egyetlen férje Kaló Flórián, a karakterszínész volt.  Ő egy minden iránt érdeklődő, nyitott, rendkívül intelligens ember volt, érdekelte a komolyzene, az irodalom, képzőművészetek.  Csoporttársak voltak a Főiskolán, ott történt meg a csoda, az osztály legszebb lánya beleszeretett az osztály legokosabb, legintelligensebb fiújába. Kiegészítették egymást, Kaló Flórián kicsit alá is rendelődött ebben a kapcsolatban, alkalmazkodtak egymáshoz, sok mindent eltűrtek, elviseltek egymásnak. Kitartottak egymás mellett Kaló Flórián kényszerű szegedi évei alatt is.

Fokozatosan távolodtak egymástól, Domján Edit utolsó négy évében már nem éltek együtt, de tartották a kapcsolatot.  Az utolsó nap is beszéltek egymással telefonon. Kaló Flórián hívta fel Domján Editet, hogy boldog születésnapot kívánjon, hisz Karácsonykor, december 25-én született. Pont 40 éves lett. Kapcsolatukat jellemzi, hogy Kaló Flórián 1991-ben létre hozta a Domján Edit alapítványt. Ez az alapítvány arra hivatott, hogy évente egy-egy tehetséges fiatal színésznő pályakezdését segítse, díjazza.
Domján Edit kimondottan nem akart megöregedni. Sosem volt megelégedve önmagával, félt attól, hogy telik az idő. Szabályosan menekült előle. Többször kimondta, hogy ő nem akar 40 évnél tovább élni. Annak idején keringett egy olyan városi pletyka is, hogy Domján Editnek egy cigány asszony jósolta meg, hogy 40 évet fog élni. Hogy aztán igaz-e ebből valami, nem lehet tudni.
Volt férje mondta el, hogy már 39 éves  születésnapján letargikus hangulatban volt, mint aki felett összecsaptak a hullámok. Végül kiderült, hogy valami kis kele-kótyaság miatt elszámolta évei számát. S mikor felfogta, hogy ez még nem a negyvenedik születésnap, olyan volt, mint aki valami hatalmas ajándékot kapott.
Kapott is. Saját magától. Plusz egy életévet….
Szécsi Pál és Domján Edit 1972 januárjában ismerkedett meg, egy rádió felvételen, elsöprő szerelem volt, ám novemberre mégis véget ért. A kapcsolat végéhez hozzájárultak a rossz akarók intrikái,a korkülönbség,  és az az “apróság” is, hogy ígérete ellenére Szécsi Pál nem volt képes letenni az italos poharat. Sokszor öntudatlan állapotban vitték haza. Aztán ott volt az a kellemetlen körülmény, hogy annak idején egy házasságon kívüli kapcsolat még erősen vadházasságnak számított, sokszor a munkahelyen is problémák adódtak belőle. Annak idején a közvélemény azt sem nézte el senkinek sem simán, hogy fiatalabb férfival tart kapcsolatot. Főleg, ha még gyerek is lett volna,  az már betette volna a poharat.  A szakítás után , pár nappal halála előtt Domján Edit egy 7 oldalas levelet írt Szécsi Pál testvérének, megkérte, hogy vigyázzon helyette rá, ő ezt már nem tudja megtenni.
Nagyjából ugyanez időben zajlott egy beszélgetés a két testvér között, ahol az asszony kérte testvérét, hogy nézzen át volt szerelméhez. Ekkor akarta elmondani Domján Edit, hogy gyermeket várt Szécsi Páltól, de elvetette.
December 25-én több kollégáját is felhívta magához a művésznő, hisz ekkor volt születésnapja. Azt mondta, nem akar születésnapi köszöntőt. Ugyanúgy köszönt el tőlük, mint máskor. Utólag lehet azt mondani, hogy fel kellett volna figyelni arra, hogy átlépett születésnapján, de valójában nincs az az ember, akiben e miatt komolyan felmerül az, hogy a másik végezni akar magával.
1972. december 26-án este a Madách Kamarában a Candida-ban kellett volna fellépnie, de szokásával ellentétben nem jelent meg az előadás előtt, ezért kollégái aggódni kezdtek. A színigazgató kérésére Traub Pál, Bálint András, Nagy Anna és Mensáros László a lakására mentek, de nem tudtak bejutni. A levélbedobón át látták meg a fürdőkádnál lévő testet. Ugyan betörték az ajtót, de segíteni már nem lehetett, Domján Edit órák óta halott volt. Zsilettek és gyógyszeres üvegek hevertek körülötte. Biztosra akart menni, többszörösen bebiztosította magát.  Mellette hevert búcsúlevele.
Később előbukkant egy másik levél is, melyben Szécsi Pál ír arról, hogy volt szerelme halála után – úgy érzi – soha többé nem tud énekelni. Bár énekelt ez után is természetesen, de érzéseit jelzi levele tartalma…
Kettejük halála máig foglalkoztatja a közvéleményt.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.