Ezek a Singerek még manapság is működnek

A Singer mára ikonikus darabbá vált. Bár sajnos nincs ára, mert rengeteg maradt fenn belőle. Viszont ma is működőképesek…

Működnének, ha használnák őket.

Igaz, hogy csak sima varrást tudnak, de azt tökéletesen, és biztosan. Sokan már motort szereltek rájuk, nem lábbal hajtósak – de még eredeti “formájukban” is megtalálhatók a háztartásokban.

Nagymamámnak is volt ilyen, régen minden háziasszony tudott varrni. Egy kis időráfordítással, türelemmel, megtanult hozzáértéssel – ha az anyagot megvették, a többi már “ingyenbe” volt. Így készültek házilag a konyharuhák, ágyneműk, lepedők, terítők.

Az ügyesek pedig egyszerűbb ruhákat is megvarrtak segítségével.
Sok kislány már alsós korában kipróbálta, megtanulta befűzni, felcsévélni az orsót, berakni a helyére. És egyenesen varrni, mert az sem olyan könnyű ám. Sőt, az a legnehezebb. Ettől függ, hogy szép lesz-e a varrás. Nem girbe-gurba, hanem egyenletes.
Nálunk még mai napig áll egy érintetlen állapotban. Nem kellett még egyszer sem javítani, csak időnként áttisztítani, olajozni.
Van egy elektromos is, talán a nyolcvanas évekből, annak már volt minden baja, legtöbbször a motorjával.
A mostaniak pedig még könnyebben elromlanak, hisz “minél bonyolultabb egy szerkezet, annál nagyobb az esély a meghibásodásra”.

Furcsa belegondolni, hogy maga az alapszerkezet már 1830-ban meg volt, egy Walter Hunt nevű úriember alkotta meg. Viszont a tömeggyártást Isaac Merritt Singer találta ki, olyannyira, hogy a világ háztartásaiban még mostanság is millió számra található meg ez a csoda, bár sok helyütt már csak az állványáért hagyták meg.

A kor szintjén olcsónak számított, ezért nem csak a gazdagok játékszere lett. Rendkívül strapabíró, erős szerkezet, még egy farmernadrággal is elbír – megfelelő tűvel.
Szépsége – főleg az első daraboknak – mai szemmel lenyűgöző, dísze lehet a nappalinak. Míg az új darabokat használat után elrakja az ember, ennek ott kell maradnia.
Mert jó ránézni, melegséget áraszt.

Bár tömeg gyártott, de nem mai felfogásban.

Ugyanis akkoriban még a minőségre mentek – tudták – az elégedett vásárló visszatér.
Persze nem ugyanazt venni, mert azt nem kellett. Ha egyszer megvették, az még a dédunokáknak is használható volt.
Ám ha a gyereknek, vagy a családban valakinek szüksége volt egy plusz darabra – nagy eséllyel csak Singert akart…
Érdekesség, hogy volt olyan időszak, amikor évente 10 millió darabot gyártottak. Hatalmas szám – és mind, egytől egyig minőségi árú volt… 
Ez még felfoghatatlanabb…

Fotó: Pinterest.com

 
 
 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.