Tüskevár – immár 52 éves

A Fekete István regényéből készült Tüskevár című tv-sorozat egyből a tv-nézők kedvence lett 1967-ben. Az azóta eltelt több mint 50 év semmit sem csorbított ezen.

A sorozatot egyébként nem a Balaton parton vették fel, hanem Pesthez közel, egy holt- Duna ágban. Összesen két jelenetet vettek fel Sármelléken. Az odaérkezést, és a Pest felé indulást.

A sorozat sikeréhez hozzájárult a fantasztikus szereposztás, Zenthe Ferenc, Bánhídi László, Kiss Manyi neve garancia volt a sikerre. Tutajos és Bütyök szerepében pedig Seregi Zoltánt és Barabás Tibort láthattuk .

Azóta ennek az alkotásnak készült egy filmváltozata, de annak nézettsége nem közelítette meg  az immár 50 évvel ezelőtti tv-sorozatét.

 

 

A Tüskevár legfontosabb alakja Matula bácsi, az öreg pákász. hatalmas természetszeretet, és tudás birtokosa. Tutajosék tanítómestere. Matula bácsi szerepe az idők folytán összeforrt Bánhidi László személyével. Jellegzetes tartása, alakja,és  hangja örökre megmaradt az emberek emlékezetében.

 

 

A regény főszereplője Ladó Gyula Lajos egy elkényeztetett budapesti hetedikes  fiú, akit egykeként rettenetesen féltenek a szülei, ezért még egy nyári úttörőtáborba sem engedik el. Egyetlen esély az elutazásra ha a tanév vége után a rokonaihoz utazhat a Kis-Balatonhoz. Ennek is feltétele van: a jó bizonyítvány. Számtanból elég gyenge, javítania kellene, viszont a fiú szétszórt, figyelmetlen, és félénk.  De a tanár tudja, hogy többre képes. Megkapja tőle a jobb jegyet, így indulhat Sármellékre, a nagybátyjához.

 

 

István bácsi (Zenthe Ferenc), a tsz-ben dolgozik, nem nagyon ér rá a fiút pásztorolni, meg amúgy is látja, hogy nem árt keményebben fogni a srácot, embert kéne faragni belőle, ezért az öreg Matulára bízza Tutajost. A fiú makacssága, önfejűsége eleinte sok gondot okoz, de idővel lehiggad, és rájön, hogy Matula tanítását érdemes megfogadni.  Tutajosra a nyár végére szinte rá sem lehet ismerni,lélekben, tartásban szinte felnőtté válik.

Fotó: Youtube.com, femina.hu, vaskarika.hu


 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.